niedziela, 1 lipca 2012

Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

Baba ghanoush /baba ganusz/ to pasta z pieczonego bakłażana. Można powiedzieć, że to siostra hummusu, gdyż oba przysmaki przyrządza się prawie tak samo, w jednym podstawą jest cieciorka, a w drugim bakłażan. Kremy pochodzą z Bliskiego Wschodu.
Ja najbardziej je lubię jeść z podpieczonym plackiem tortilli lub pity, ale dobrze smakują także z chlebem albo jako dodatek do grilla.





Składniki:

  • duży bakłażan
  • 3 łyżki tahini*
  • porządny chlust oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1-3 łyżki jogurtu naturalnego

Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni C) aż skórka zacznie pękać a miąższ będzie miękki (30 - 50 min.). Następnie wyjmujemy go, przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy (wydłubujemy) miąższ. Dodajemy do niego zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek. Miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i łagodzimy smak jogurtem naturalnym (ewentualnie zaostrzamy czosnkiem/cytryną).

Pastę podajemy schłodzoną z ciepłą pitą lub tortillą albo jako dip.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam i bakłażana, i sezam- czuję że mi posmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń