niedziela, 16 września 2012

Ale jaja! Schrzanione.

Danie bardzo zwykłe. Składniki na nie są w co drugim domu. Nie wiem, czy jest to tradycyjny, polski sposób na jajka - wydawało mi się, że tak właśnie jest - bo nie znalazłam satysfakcjonującego mnie przepisu. Inna sprawa, że długo nie szukałam i zrobiłam sos po swojemu. Smak jajek w sosie chrzanowym kojarzy mi się z przedszkolem. Jest odskocznią od wszelkich  wygibasów kulinarnych, czasami lubię zjeść coś zwykłego: kotlet, ziemniaki, surówka -> kotlet wegetariański, kasza, surówka.
Jaja z chrzanem bardzo nam smakowały, więc polecam na szybki i nieszybki obiad. W dodatku bardzo tani.

Składniki:





  • jaja od szczęśliwych kur
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • bulion warzywny (jego ilość zależy od tego ile chcecie mieć sosu)
  • chrzan w słoiku
  • śmietana 18-22% ok. 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • świeży lub mrożony koperek
  • kasza pęczak - przygotowana wg instrukcji na opakowaniu
Jaja gotujemy na twardo. (Wkładamy je do zimnej, osolonej wody. Gdy ta zacznie bulgotać odliczamy 7-10 min. i wyjmujemy jaja, chłodzimy, obieramy. Te na zdjęciu są siedmiominutowe.)

Z mąki i masła robimy zasmażkę - smażymy aż się lekko zarumieni, dodajemy bulion, jak się zagotuje zabielamy śmietaną - do miseczki wlewamy trochę bulionu, dodajemy do niego śmietanę mieszamy aby śmietana miała temperaturę zbliżoną do bulionu i się nie zważyła. Dolewamy ją powoli do sosu mieszając. Następnie dodajemy chrzan - ilość zależna od gustu i ilości bulionu. Dodajemy go tak samo jak śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż zgęstnieje (musi się zagotować). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek.

Podajemy na ciepło z jajami, kaszą i surówką.

3 komentarze:

  1. Przepyszne danie, do którego bardzo często powracam! ;-)

    ps. bardzo podoba mi się sformułowanie "od szczęśliwych kur" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń