Jaja z chrzanem bardzo nam smakowały, więc polecam na szybki i nieszybki obiad. W dodatku bardzo tani.
Składniki:
- jaja od szczęśliwych kur
- łyżka mąki
- łyżka masła
- bulion warzywny (jego ilość zależy od tego ile chcecie mieć sosu)
- chrzan w słoiku
- śmietana 18-22% ok. 3 łyżki
- sól, pieprz
- świeży lub mrożony koperek
- kasza pęczak - przygotowana wg instrukcji na opakowaniu
Jaja gotujemy na twardo. (Wkładamy je do zimnej, osolonej wody. Gdy ta zacznie bulgotać odliczamy 7-10 min. i wyjmujemy jaja, chłodzimy, obieramy. Te na zdjęciu są siedmiominutowe.)
Z mąki i masła robimy zasmażkę - smażymy aż się lekko zarumieni, dodajemy bulion, jak się zagotuje zabielamy śmietaną - do miseczki wlewamy trochę bulionu, dodajemy do niego śmietanę mieszamy aby śmietana miała temperaturę zbliżoną do bulionu i się nie zważyła. Dolewamy ją powoli do sosu mieszając. Następnie dodajemy chrzan - ilość zależna od gustu i ilości bulionu. Dodajemy go tak samo jak śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż zgęstnieje (musi się zagotować). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek.
Podajemy na ciepło z jajami, kaszą i surówką.
Przepyszne danie, do którego bardzo często powracam! ;-)
OdpowiedzUsuńps. bardzo podoba mi się sformułowanie "od szczęśliwych kur" ;-)
muszę spróbować, zapisuję :)
OdpowiedzUsuń