czwartek, 6 września 2012

tarta z dynią

Niestety dzisiejsza pogoda przypomina mi o końcu lata i zbliżającej się jesieni.
Czyli przyszedł sezon na dynie :) To piękne warzywo można wykorzystywać do dań słodkich i wytrawnych, piec, mrozić, wekować i smażyć. U mnie, czyli u wielkiego fana wszelkich tart, będzie zapieczona na cieście francuskim pod mascarpone.






Składniki:

  • dynia pokrojona w kostkę (ilość zależna od wielkości foremki na tartę)
  • ciasto francuskie (light)
  • serek mascarpone 250g
  • 3 jaja
  • kilka plasterków cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz cayenne, pieprz czarny
  • masło do smażenia
  • pestki dyni do podania
Ciastem francuskim wykładamy formę do tart i podpiekamy aż się lekko zarumieni w 200 stopniach (10-15 min.).
Na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek. Dodajemy dynię, smażymy. Następnie dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy (dużo cayenne).
3 jaja mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do przestudzonej dyni.
Na podpieczony spód wlewamy dyniową masę, kładziemy na nią plasterki cukinii i pieczemy 20 min. w 180 stopniach, gdy tarta będzie rumiana zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy aż masa się zetnie. 
Posypujemy pestkami dyni.


1 komentarz:

  1. Raczej zawsze tarta kojarzyła mi się z owocami, jednak dyniowa pewnie też jest smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń