Czyli przyszedł sezon na dynie :) To piękne warzywo można wykorzystywać do dań słodkich i wytrawnych, piec, mrozić, wekować i smażyć. U mnie, czyli u wielkiego fana wszelkich tart, będzie zapieczona na cieście francuskim pod mascarpone.
Składniki:
- dynia pokrojona w kostkę (ilość zależna od wielkości foremki na tartę)
- ciasto francuskie (light)
- serek mascarpone 250g
- 3 jaja
- kilka plasterków cukinii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz cayenne, pieprz czarny
- masło do smażenia
- pestki dyni do podania
Ciastem francuskim wykładamy formę do tart i podpiekamy aż się lekko zarumieni w 200 stopniach (10-15 min.).
Na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek. Dodajemy dynię, smażymy. Następnie dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy (dużo cayenne).
3 jaja mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do przestudzonej dyni.
Na podpieczony spód wlewamy dyniową masę, kładziemy na nią plasterki cukinii i pieczemy 20 min. w 180 stopniach, gdy tarta będzie rumiana zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy aż masa się zetnie.
Posypujemy pestkami dyni.
Raczej zawsze tarta kojarzyła mi się z owocami, jednak dyniowa pewnie też jest smaczna ;)
OdpowiedzUsuń