czwartek, 26 września 2013

biała pizza z cukinią

Pizza jest plackiem, na którym może się znaleźć wszystko, a mimo to najczęściej smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy serem, warzywami i pieczarkami (większość społeczeństwa dorzuci jeszcze salami).
Mnie ostatnio posmakowała wersja z białym sosem na bazie śmietany - polecam w połączeniu z cukinią na cieście z dodatkiem mąki graham.






Składniki:

  • ulubione ciasto na pizze 
Ja robię tak (starcza na 2-3 pizze): najpierw ok 20g świeżych drożdży rozcieram z łyżeczką cukru aż będą płynne. Dolewam 1/2-1 szklankę ciepłej wody, posypuję mąką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mieszam 2 rodzaje mąki (mniej więcej 2 szklanki pszennej i 1 graham) z dużą szczyptą soli. Dodaję zaczyn drożdżowy, mieszam, zagniatam mając przygotowaną szklankę ciepłej wody - dodaję jej tyle aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, które odchodzi od rąk i naczynia. Pod koniec dodaję ok. 2 łyżek oliwy, dalej zagniatam, gdy oliwa się "wgniecie", smaruję kulkę ciasta odrobiną oliwy, przykrywam podwójną ściereczką i odstawiam do piekarnika lekko rozgrzanego (niecałe 30 stopni). Tam zostawiam ciasto do podwojenia objętości - trwa to ok. 1 1/2 godziny.
Później baaardzo cienko rozwałkowuję ciasto ( najlepiej już na blaszce, bo trudno się przenosi), smaruję sosem itd.

biały sos:

  • kubeczek śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka lub dwie rozmarynu
  • sól morska, pieprz
Podgrzewamy śmietanę w rondelku, dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy. Chwilę gotujemy aby śmietana przeszła smakiem rozmarynu.

dodatki:
  • 2 małe, kolorowe, młode cukinie (pokrojone obieraczką do warzyw)
  • mozarella starta na grubych oczkach tarki
  • oliwa (np. rozmarynowa)
  • gruboziarnista sól morska
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozarellą, układamy cukinię i skrapiamy ją oliwą. Na wierzch rozsypujemy małą szczyptę soli morskiej.

Pieczemy w maksymalnej temperaturze (u mnie 250 stopni) z termoobiegiem przez ok. 8-12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz