Mnie ostatnio posmakowała wersja z białym sosem na bazie śmietany - polecam w połączeniu z cukinią na cieście z dodatkiem mąki graham.
Składniki:
- ulubione ciasto na pizze
Mieszam 2 rodzaje mąki (mniej więcej 2 szklanki pszennej i 1 graham) z dużą szczyptą soli. Dodaję zaczyn drożdżowy, mieszam, zagniatam mając przygotowaną szklankę ciepłej wody - dodaję jej tyle aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, które odchodzi od rąk i naczynia. Pod koniec dodaję ok. 2 łyżek oliwy, dalej zagniatam, gdy oliwa się "wgniecie", smaruję kulkę ciasta odrobiną oliwy, przykrywam podwójną ściereczką i odstawiam do piekarnika lekko rozgrzanego (niecałe 30 stopni). Tam zostawiam ciasto do podwojenia objętości - trwa to ok. 1 1/2 godziny.
Później baaardzo cienko rozwałkowuję ciasto ( najlepiej już na blaszce, bo trudno się przenosi), smaruję sosem itd.
biały sos:
- kubeczek śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka lub dwie rozmarynu
- sól morska, pieprz
Podgrzewamy śmietanę w rondelku, dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy. Chwilę gotujemy aby śmietana przeszła smakiem rozmarynu.
dodatki:
- 2 małe, kolorowe, młode cukinie (pokrojone obieraczką do warzyw)
- mozarella starta na grubych oczkach tarki
- oliwa (np. rozmarynowa)
- gruboziarnista sól morska
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozarellą, układamy cukinię i skrapiamy ją oliwą. Na wierzch rozsypujemy małą szczyptę soli morskiej.
Pieczemy w maksymalnej temperaturze (u mnie 250 stopni) z termoobiegiem przez ok. 8-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz