niedziela, 16 września 2012

Warzywa z mleczkiem kokosowym.



To jest jedno z tych dań, które daje radość już podczas gotowania, nawet jeśli się nie podjada. Kolory sprawiają, że czuje się moc! Niestety kończy się lato, a wraz z nim pyszne, dojrzewające na słońcu warzywa, ale do tej potrawy używa się produktów dostępnych przez cały rok.
Pomysł jest wzięty z książki Wegetariańskie przepisy z serii magazynu Good Food, BBC, którą dostałam jako pamiątkę znad morza. Zwróciłam na niego uwagę przede wszystkim dlatego, że miałam w domu puszkę mleka kokosowego, z którym nie miałam co zrobić oraz mnóstwo świeżych warzyw kupionych do wekowania.
Potrawa jest łatwa i całkiem szybka w przygotowaniu. Wyszło pięknie i smacznie! Lekko chrupiące, kolorowe warzywa z ryżem jaśminowym w delikatnym kokosowym sosie z ostrą nutką chilli.







Składniki [ok. 4 porcji]:

  • ryż jaśminowy* 
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego 
  • mała czerwona papryczka chilli
  • 2 średnie cebule: biała i czerwona
  • średniej wielkości brokuł
  • 2 (najlepiej długie i chude) marchewki 
  • 3 papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa
  • 1/2 - 1 łyżeczka sosu tabasco
  • ok. 3 łyżek oliwy - do podsmażenia
Najlepiej jest najpierw przygotować sobie warzywa, tj. cebule pokroić w piórka, chilli wypestkować i drobno posiekać, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki, z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić (na kawałki 1-2 cm).
Na dużej patelni na oliwie podsmażamy cebule i chilli. Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy ok. 5 min. Dolewamy bulion, mleko kokosowe i doprawiamy tabasco, gotujemy kolejne 5 min.
Podajemy na ciepło z ryżem jaśminowym.





*do podania, ugotowany wg instrukcji na opakowaniu

1 komentarz: