Pomysł jest wzięty z książki Wegetariańskie przepisy z serii magazynu Good Food, BBC, którą dostałam jako pamiątkę znad morza. Zwróciłam na niego uwagę przede wszystkim dlatego, że miałam w domu puszkę mleka kokosowego, z którym nie miałam co zrobić oraz mnóstwo świeżych warzyw kupionych do wekowania.
Potrawa jest łatwa i całkiem szybka w przygotowaniu. Wyszło pięknie i smacznie! Lekko chrupiące, kolorowe warzywa z ryżem jaśminowym w delikatnym kokosowym sosie z ostrą nutką chilli.
Składniki [ok. 4 porcji]:
- ryż jaśminowy*
- 200 ml bulionu warzywnego
- puszka (400 ml) mleka kokosowego
- mała czerwona papryczka chilli
- 2 średnie cebule: biała i czerwona
- średniej wielkości brokuł
- 2 (najlepiej długie i chude) marchewki
- 3 papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa
- 1/2 - 1 łyżeczka sosu tabasco
- ok. 3 łyżek oliwy - do podsmażenia
Najlepiej jest najpierw przygotować sobie warzywa, tj. cebule pokroić w piórka, chilli wypestkować i drobno posiekać, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki, z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić (na kawałki 1-2 cm).
Na dużej patelni na oliwie podsmażamy cebule i chilli. Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy ok. 5 min. Dolewamy bulion, mleko kokosowe i doprawiamy tabasco, gotujemy kolejne 5 min.
Podajemy na ciepło z ryżem jaśminowym.
*do podania, ugotowany wg instrukcji na opakowaniu
Od samego patrzenia chce się schrupać ;)
OdpowiedzUsuń