sobota, 28 września 2013

pizza z czerwonym pesto

Słoiczek pesto jest jednym z kilku stałych elementów mojej "spiżarni". Dobre pesto potrafi wiele zdziałać w kryzysowych sytuacjach. Dzięki niemu możemy wyczarować wiele rzeczy w krótkim czasie, np. zrobić super grillowane ciabaty, pyszny makaron czy właśnie pizzę.
Tę wersję pizzy wymyśliłam, kiedy zostało mi ciasto a nie miałam już sosu - wyszło super :)
A pizzę z zielonym pesto znajdziecie TU.



Składniki:
  • ulubione ciasto na pizze 
Ja robię tak (starcza na 2-3 pizze): najpierw ok 20g świeżych drożdży rozcieram z łyżeczką cukru aż będą płynne. Dolewam 1/2-1 szklankę ciepłej wody, posypuję mąką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mieszam 2 rodzaje mąki (mniej więcej 2 szklanki pszennej i 1 graham) z dużą szczyptą soli. Dodaję zaczyn drożdżowy, mieszam, zagniatam mając przygotowaną szklankę ciepłej wody - dodaję jej tyle aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, które odchodzi od rąk i naczynia. Pod koniec dodaję ok. 2 łyżek oliwy, dalej zagniatam, gdy oliwa się "wgniecie", smaruję kulkę ciasta odrobiną oliwy, przykrywam podwójną ściereczką i odstawiam do piekarnika lekko rozgrzanego (niecałe 30 stopni). Tam zostawiam ciasto do podwojenia objętości - trwa to ok. 1 1/2 godziny.
Później baaardzo cienko rozwałkowuję ciasto ( najlepiej już na blaszce, bo trudno się przenosi), smaruję sosem itd.

  • słoiczek dobrego, czerwonego pesto
  • garść kaparów
  • mozarella
  • młoda cukinia pokrojona obieraczką
  • oliwa z oliwek
  • garść czarnych oliwek
Ciasto smarujemy pesto, posypujemy mozarellą, układamy cukinię, kapary i pokrojone oliwki.
Pizzę pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem przez 8-12 min. Pod koniec pieczenia wierzch możemy jeszcze posypać mozarellą.

6 komentarzy:

  1. Lubię pizzę na cienkim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę na cienkim cieście. U mnie dzisiaj też takowa była... Śliczne zdjęcia
    Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja uwielbiam pizzę na cienkim cieście :) poezja !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza wygląda baaaardzo smakowicie! Cienkie ciasto, pesto, kapary i oliwki - wszystko, co lubię! Super połączenie :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez uwielbiam pesto - wszędzie a na pizzy jest cudowne !

    OdpowiedzUsuń