Tę wersję pizzy wymyśliłam, kiedy zostało mi ciasto a nie miałam już sosu - wyszło super :)
A pizzę z zielonym pesto znajdziecie TU.
Składniki:
Mieszam 2 rodzaje mąki (mniej więcej 2 szklanki pszennej i 1 graham) z dużą szczyptą soli. Dodaję zaczyn drożdżowy, mieszam, zagniatam mając przygotowaną szklankę ciepłej wody - dodaję jej tyle aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, które odchodzi od rąk i naczynia. Pod koniec dodaję ok. 2 łyżek oliwy, dalej zagniatam, gdy oliwa się "wgniecie", smaruję kulkę ciasta odrobiną oliwy, przykrywam podwójną ściereczką i odstawiam do piekarnika lekko rozgrzanego (niecałe 30 stopni). Tam zostawiam ciasto do podwojenia objętości - trwa to ok. 1 1/2 godziny.
Później baaardzo cienko rozwałkowuję ciasto ( najlepiej już na blaszce, bo trudno się przenosi), smaruję sosem itd.
- ulubione ciasto na pizze
Mieszam 2 rodzaje mąki (mniej więcej 2 szklanki pszennej i 1 graham) z dużą szczyptą soli. Dodaję zaczyn drożdżowy, mieszam, zagniatam mając przygotowaną szklankę ciepłej wody - dodaję jej tyle aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, które odchodzi od rąk i naczynia. Pod koniec dodaję ok. 2 łyżek oliwy, dalej zagniatam, gdy oliwa się "wgniecie", smaruję kulkę ciasta odrobiną oliwy, przykrywam podwójną ściereczką i odstawiam do piekarnika lekko rozgrzanego (niecałe 30 stopni). Tam zostawiam ciasto do podwojenia objętości - trwa to ok. 1 1/2 godziny.
Później baaardzo cienko rozwałkowuję ciasto ( najlepiej już na blaszce, bo trudno się przenosi), smaruję sosem itd.
- słoiczek dobrego, czerwonego pesto
- garść kaparów
- mozarella
- młoda cukinia pokrojona obieraczką
- oliwa z oliwek
- garść czarnych oliwek
Ciasto smarujemy pesto, posypujemy mozarellą, układamy cukinię, kapary i pokrojone oliwki.
Pizzę pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem przez 8-12 min. Pod koniec pieczenia wierzch możemy jeszcze posypać mozarellą.
Lubię pizzę na cienkim cieście :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę na cienkim cieście. U mnie dzisiaj też takowa była... Śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
jak ja uwielbiam pizzę na cienkim cieście :) poezja !
OdpowiedzUsuńja też taką lubię :)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda baaaardzo smakowicie! Cienkie ciasto, pesto, kapary i oliwki - wszystko, co lubię! Super połączenie :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam pesto - wszędzie a na pizzy jest cudowne !
OdpowiedzUsuń