niedziela, 11 sierpnia 2013

ser kozi w tarcie i na szpinaku. taki obiad.

Kuchnia już prawie nadaje się do współpracy, ale ostatnio nie było mnie w domu.
Na fali niegasnącej miłości do kozich serów, wyniósłszy się z własnej kuchni zabrałam je do innej. Miękki i twardy. Zrobiłam z nich między innymi tartę na spodzie z ciasta francuskiego i pomidorkami cherry oraz sałatkę na bazie szpinaku z miodowym sosem.
To był bardzo dobry obiad.




SAŁATKA:
Składniki na 2 porcje:

  • 4 garści świeżego szpinaku (bez ogonków)
  • 1/2 miękkiego awokado
  • smaczny, twardy, kozi ser (ok. 2 garści)
  • ok. 70 g orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu+łyżka musztardy*+2 łyżki oliwy z oliwek
* 1-2 łyżki musztardy w zależności od ostrości

Na małym ogniu, w garnuszku, łączymy ze sobą miód, musztardę i oliwę. Na talerzu rozkładamy szpinak, skrapiamy go miodowym sosem, posypujemy pokrojonym w kostkę awokado, ścieramy nań obieraczką ser kozi i posypujemy blanszowanymi (czyli zarumienionymi na suchej patelni) orzechami. Na końcu całość polewamy sosem.


TARTA:
Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 150 g twarożku koziego
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 plasterki twardego sera koziego
  • kilka pomidorków cherry
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
Ciastem francuskim wykładamy małą, okrągłą formę, spód nakłuwamy widelcem. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok.15 min. w 180 stopniach z termoobiegiem, aż się zarumieni.

W tym czasie w miseczce mieszamy twarożek z jogurtem, doprawiamy pieprzem i lekko solą. Dodajemy drobno pokrojony ser twardy. Smarujemy serami podpieczony spód, na wierzchu układamy przekrojone pomidorki (wnętrzem do góry - inaczej puszczą sok w ser), posypujemy ziołami prowansalskimi (lub oregano) i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30 min. (aż brzegi będą złote)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz