Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam owsianki. I nie wiem, dlaczego uznałam, że właśnie dzisiaj zjem ją pierwszy raz. Wiem, natomiast, że zmotywowało mnie to, że jest bardzo zdrowa. Moją owsiankę przygotowałam na mleku 0%, posłodziłam ją bananem.
W skrócie, dlaczego owies jest tak zdrowy?
1) posiada: betaglukan - czyli rozpuszczalny rodzaj błonnika, który doskonale wchłania zły cholesterol i pomaga usunąć go z organizmu; roślinne stanole i sterole = chroni układ krwionośny
2)posiada: błonnik = przyspiesza trawienie
3)posiada niski indeks glikemiczny = daje poczucie sytości na dłużej
4)posiada lignany = chronią układ krwionośny, kości i dobrze wpływają na menopauzę
5)posiada antyutleniacze = opóźniają procesy starzenia się
6)posiada witaminy, minerały
A do tego jest tani i można go przygotować na wiele sposobów.
Składniki na jedną porcję:
- 50g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 200ml chudego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki płatków migdała
- 1 mały banan
- cynamon - do smaku
Płatki wsypujemy do małego rondelka, dodajemy mleko, sól i cynamon - gotujemy na małym ogniu - mieszając, żeby się nie przypaliło. W tym czasie, na palniku obok, na suchej patelni prażymy migdały aż będą złote. Gdy owsianka zacznie bulgotać = zagotowała się, wyłączamy palnik i przykrywamy rondelek na 5 minut.
Banana kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie miseczki, na to wlewamy owsiankę, kładziemy resztę bananów i posypujemy migdałami.
owsianka z granolą:
ja uwielbiam owsiankę- robię ją na wodzie z dodatkiem mleka. a z bananem to już w ogóle jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńteż muszę spróbować opcji na wodzie. a to ze względów smakowych czy dietetycznych?
Usuńsmaczna i lekka przekąska:)pyszną owsiankę truskawkową kupuję w Lidlu ale chętnie tą przygotuję.
OdpowiedzUsuńdomowa zawsze lepsza :)
Usuńahhh ja uwielbiam owsianki i nie umiem się z nimi rozstać ,ale nie muszę więc jadam codziennie ;d
OdpowiedzUsuńteż mam taki plan ;)
Usuń