środa, 20 marca 2013

pasta słonecznikowa, czyli wege smalec

Nazwałam tę pastę wegesmalcem. I choć brzmi to jak oksymoron, to mam coś na swoje usprawiedliwienie! Otóż słonecznikowy krem doskonale komponuje się z ogórkiem kiszonym. Szczególnie na pełnoziarnistym pieczywie. I w ten sposób tworzy skromną kompozycję iście smalcową. A i kolor podobny.



Przepis na pastę z książki Klapsa czy konferencja?

Składniki:

  • 1 szkl. łuskanych pestek słonecznika
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • (świeżo mielone)sól morska i pieprz
  • pietruszka i mielona kolendra - jak ktoś lubi
  • ogórek kiszony
  • pyszny chleb
Słonecznik zalewamy wodą - najlepiej na noc.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
Odsączamy na sitku pestki i miksujemy je z cebulą na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Super pomysł! Taki "smalec" to ja mogę jeść :) Tłuszcze roślinne nie podnoszą cholesterolu ;)

    OdpowiedzUsuń