wtorek, 22 kwietnia 2014

wege żurek z rzeżuchą


Żur - tradycyjna słowiańska zupa na bazie zakwaszonej mąki razowej, doprawiona majerankiem i chrzanem. W Polsce jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu i choć niektórzy nie wyobrażają jej sobie bez białej kiełbasy czy żeberek, ja postanowiłam zrobić sobie wegetariańską wersję.




Składniki na 2,5l garnek:
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • mały por
  • 5 suszonych grzybów, namoczonych
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 250 ml zakwasu do żurku bez konserwantów
  • dobrej jakości chrzan w słoiku - do smaku (2-3 łyżki)
  • ok. 2 łyżek majeranku
  • sól morska, pieprz
  • jajka na twardo, młode ziemniaki, rzeżucha
Najpierw na wolnym ogniu gotujemy wywar z marchewek, pietruszki, selera, pora, czosnku i grzybów z dodatkiem soli i pieprzu. Po pewnym czasie dodajemy także ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie a wywar nabierze smaku, wyławiamy marchewkę, pietruszkę, seler i por, a resztę blendujemy. Dodajemy chrzan, majeranek i zakwas - dokładnie mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu, doprawiamy wg uznania. Zupę można oczywiście zabielić śmietaną.

Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Możemy też dodać ugotowaną marchewkę i kartofle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz