Żur - tradycyjna słowiańska zupa na bazie zakwaszonej mąki razowej, doprawiona majerankiem i chrzanem. W Polsce jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu i choć niektórzy nie wyobrażają jej sobie bez białej kiełbasy czy żeberek, ja postanowiłam zrobić sobie wegetariańską wersję.
Składniki na 2,5l garnek:
- 3 ząbki polskiego czosnku
- 3 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- mały por
- 5 suszonych grzybów, namoczonych
- 2-3 młode ziemniaki
- 250 ml zakwasu do żurku bez konserwantów
- dobrej jakości chrzan w słoiku - do smaku (2-3 łyżki)
- ok. 2 łyżek majeranku
- sól morska, pieprz
- jajka na twardo, młode ziemniaki, rzeżucha
Najpierw na wolnym ogniu gotujemy wywar z marchewek, pietruszki, selera, pora, czosnku i grzybów z dodatkiem soli i pieprzu. Po pewnym czasie dodajemy także ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie a wywar nabierze smaku, wyławiamy marchewkę, pietruszkę, seler i por, a resztę blendujemy. Dodajemy chrzan, majeranek i zakwas - dokładnie mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu, doprawiamy wg uznania. Zupę można oczywiście zabielić śmietaną.
Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Możemy też dodać ugotowaną marchewkę i kartofle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz