Ja je jem z ryżem jaśminowym lub brązowym z odrobiną cynamonu.
Oczywiście najlepiej smakuje latem, kiedy dostępne są młode warzywa
Składniki:
Przepis (odrobinę zmieniony) pochodzi z książki Marty Dymek Jadłonomia.
- 1 kalafior
- 3 ziemniaki
- 10 podłużnych pomidorów (lub dwie puszki krojonych pomidorów)
- 1 szkl. wody
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- chlust oleju
- 1 1/2 łyżczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki asafetydy (lub drobniutko posiekane 1/4 cebuli i 1 ząbek czosnku)
- ryż
- natka kolendry
Masala:
- 2 wypeskowane papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 3cm imbiru
- szczypta soli
Najpierw robimy masalę - wszystkie składniki miksujemy lub ucieramy w moździerzu na pastę. Kalafiora dzielimy na male różyczki, ziemniaki i pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kumin i asafetydę (lub cebulę z czosnkiem) i dusimy kilka sekund, dodajemy masalę i dusimy przez minutę lub dwie. Musimy uważać żeby przyprawy się nie przypaliły. Wrzucamy kalafiora, ziemniaki i dusimy 5 min. Dodajemy pomidory, wodę, kolendrę, kumin, kurkumę i gotujemy przez 15-20 min. pod przykryciem. Doprawiamy.
Podajemy z ryżem i natką kolendry.
Właśnie znalazłam inspirację na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietna strona http://urokimilosne.wordpress.com bardzo wszystkim polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietna strona, polecam bardzo ze swojej strony https://zsz.swiebodzin.pl/ witrynę z artykułami ogólnotematycznymi.
OdpowiedzUsuń