sobota, 19 listopada 2011

Białe spaghetti z tuńczykiem

Jakoś tak się składa,że kiedy robię makaron z tuńczykiem najczęściej ląduje on w sosie pomidorowym. Przyszedł czas na zmiany! Jest w śmietanie. Dla smaku i koloru albo koloru i smaku dodałam pietruszkę.




Składniki:
  • opakowanie pełnoziarnistego spaghetti
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała śmietana 12% i mały jogurt naturalny
  • 3 puszki tuńczyka  w oleju
  • 1 1/2 pęczka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz cayenne
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cebule kroimy dość drobno, podsmażamy ją na oleju z tuńczyka (lub na oliwie, jeżeli mamy tuńczyka w sosie własnym), dodajemy czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy odsączonego tuńczyka, podsmażamy, doprawiamy i dolewamy śmietanę z jogurtem (może być sama śmietana). Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Siekamy pęczek pietruszki i wrzucamy do sosu, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy, ewentualnie doprawiamy.
Pozostałą pietruszką posypujemy danie przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz