Składniki:
- opakowanie pełnoziarnistego spaghetti
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mała śmietana 12% i mały jogurt naturalny
- 3 puszki tuńczyka w oleju
- 1 1/2 pęczka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz cayenne
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cebule kroimy dość drobno, podsmażamy ją na oleju z tuńczyka (lub na oliwie, jeżeli mamy tuńczyka w sosie własnym), dodajemy czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy odsączonego tuńczyka, podsmażamy, doprawiamy i dolewamy śmietanę z jogurtem (może być sama śmietana). Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Siekamy pęczek pietruszki i wrzucamy do sosu, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy, ewentualnie doprawiamy.
Pozostałą pietruszką posypujemy danie przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz