wtorek, 8 listopada 2011

Pomidorowe penne z tuńczykiem

Jest to danie kompromisowe, jako że mięso ryb jest jedynym jakie dopuszczam w swojej diecie (ICHTIWEGETARIANIZM*); Robię je gdy mam do nakarmienia mięsożerców, choć oni i tak kręcą nosem, mówiąc,że ryba to "nie mięso", ale mimo tego zdobywa uznanie. Potrawa ta zasmakowała nawet przeciwnikom tuńczyka - być może dlatego,że czosnek zabija jego specyficzny zapach pozostawiając sam smak. Danie łatwe i raczej szybkie.




Składniki:
  • ok. 300g pełnoziarnistego penne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • duża cebula
  • czosnek - kilka ząbków
  • słoiczek czarnych oliwek
  • duża kulka mozzarelli
  • puszka pomidorów (lub świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w dowolny sposób. Otwieramy puszkę z rybą i odsączamy oliwę na patelnię, podgrzewamy. Wrzucamy na nią cebulę i wyciskamy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy tuńczyka i podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na połówki oliwki i całość zalewamy pomidorami, doprawiamy (do puszki po pomidorach możemy wlać trochę wody z gotowania makaronu, zamieszać i dolać tę miksturę do sosu). Czeakmy aż sos zgęstnieje. Kroimy mozzarellę w kostkę, zdejmujemy sos z ognia, wrzucamy do niego ugotowane penne, ser i poszatkowaną bazylię. Mieszamy i jemy.

* ICHTIWEGETARIANIZM (pescowegetarianizm) - dieta, która z produktów mięsnych dopuszcza tylko ryby i owoce morza, odmiana semiwegetarianizmu (semi - łac. pół).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz