wtorek, 1 listopada 2011

Tort lodowo-bezowy

Przez wszystkich uwielbiany tort lodowo-bezowy to prawdopodobnie najłatwiejsze i najbardziej pożądane ciasto urodzinowe. Jedyne zagrożenia to przerobienie śmietany na masło (mnie się to do tej pory nie zdarzyło, a robię ten tort bardzo często) i połamanie płatów bezowych - jeżeli ktoś się zdecyduje zrobić podkłady w domowych warunkach, może dojść więcej problemów. Dlatego polecam pójść na łatwiznę i kupić bądź zamówić w cukierni blaty.
Ten tort można zrobić naprawdę szybko, dowolnie ozdobić i wstawić do zamrażarki, gdzie będzie spokojnie czekał (minimum 6h) na gości...albo złamane serce.
Tort warto wyjąć z zamrażarki kilkanaście minut przed podaniem i wtedy położyć owoce - zamarznięte trudniej się je ;)




Składniki:
  • 3 blaty bezowe
  • 1l śmietany 30% dobrze schłodzonej ( + ewentualnie śmietanfixy)
  • owoce
Zimną śmietanę* ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, nie za długo, aby nie powstało masło! Jeżeli śmietana nie chce się ubić lub chcemy mieć pewność,że będzie sztywna dodajemy śmietanfixy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy blat smarujemy śmietaną**, na końcu ozdabiamy, owijamy w folię aluminiową i mrozimy przez min. 6h. Gotowy tort wyjmujemy na parę minut przed podaniem, inaczej będzie bardzo trudny do pokrojenia.

*Śmietanę można posłodzić, ale wg mnie beza jest na tyle słodka, że nie ma takiej potrzeby.
**Do części śmietany można dodać np. zmiksowane owoce (truskawki,maliny,...)

 

1 komentarz:

  1. dla wszystkich, którzy chcą się "zasłodzić" :)

    OdpowiedzUsuń