czwartek, 22 grudnia 2011

Pierniczki last minute!

Jeżeli właśnie teraz postanowiliście umilić sobie i innym świąteczny czas domowymi pierniczkami, jeszcze nie jest za późno! Przepis idealny dla zapominalskich i zabieganych oraz dla wszystkich, którzy po prostu lubią te ciastka. Nie muszą one leżakować przez dwa tygodnie w puszce, od razu nadają się do jedzenia! Przepis jest prosty i szybki, pochodzi z bloga Moje Wypieki. Ciasto jest trochę klejące ale można je okiełznać.

JESZCZE NIE OZDOBIONE


Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jaja wiejskie
  • 130g cukru pudru
  • 100g roztopionego masła
  • 100g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (lub więcej jeśli lubicie bardziej intensywny smak)
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sody
Mieszamy suche składniki, dodajemy resztę i wyrabiamy ciasto - będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Rozwałkowujemy na ok. 4mm podsypując mąką (jeśli Wam się nie spieszy możecie wsadzić ciasto do lodówki na ok.1 godz., będzie łatwiej je okiełznać). Wykrawamy kształty i pieczemy w 180 stopniach ok. 8 - 10 min. 

Proponuję dekorację lukrową (cukier puder + białko + kilka kropli soku z cytryny, im więcej cukru pudru tym gęstszy lukier)

Jeśli zrobicie w ciasteczkach dziurki, możecie je połączyć wstążką i ułożyć taki łańcuch na wigilijnym stole :)







1 komentarz:

  1. Dzis bedziemy robily z przyjaciola :) nazwa "last minute" bardzo mi podpasowala :))

    OdpowiedzUsuń