czwartek, 7 czerwca 2012

Jogurtowe ciasto rabarbarowe z malinowym lukrem

Jest sezon na rabarbar, więc trzeba działać! Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się je robi (i zjada), a ponad to można sobie tłumaczyć, że jest zdrowe i niskokaloryczne, gdyż połowa mąki jest razowa, jest jogurt naturalny i rabarbar. Do tego przepyszna kruszonka z malinowym lurem! Całość pachnie latem :)
Bazowałam na przepisie z lawendowego domu.

PS: jeśli zamieszacie w to truskawki też będzie super!



Składniki:
  • 400g rabarbaru 
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100g mąki pszennej (+ trochę do obtoczenia rabarbaru)
  • 100g mąki razowej
  • 125g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 3 jaja ekologiczne
  • 1 łyżka cukru z wanilią
Rabarbar myjemy i kroimy w kosteczkę, obtaczamy w mące, żeby nie opadł na dno.
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wciąż miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie masło, jogurt. Jak tylko składniki się połączą przestajemy mieszać. Ciasto wlewamy do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie rabarbar i posypujemy kruszonką*. Pieczemy ok. 60-70 min. w 190 stopniach z termoobiegiem (ciasto jest upieczone, kiedy wbijemy w ciasto drewniany patyczek szaszłykowy i nic się do niego nie przyklei).

Gdy ostygnie polewamy je różowym lukrem:
  • 1/2 szkl.cukru pudru
  • syrop malinowy (taki koncentrat do wody)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • trochę wody
Na dno szklanki wlewamy malinowy syrop, wsypujemy ok. 1/2 szkl. cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny, mieszamy dokładnie, dolewamy tyle wody, aby uzyskać gęstą konsystencę.

* Kruszonka:
  • masło
  • mąka
  • cukier
Proporcje są takie: 2 mąka - 1 cukier - 1 masło. Składniki łączymy, jakby kruszymy, nie zagniatamy jednolitego ciasta. I posypujemy nim rabarbar, wykonując takie ruchy jakbyśmy solili / kruszyli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz