poniedziałek, 4 czerwca 2012

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Danie powstało z okazji dnia matki. Tworzy się je bardzo szybko - tyle, ile trwa ugotowanie makaronu, bo resztę robi się w tzw. między czasie. Ja uwielbiam łososia z kaparami i białym serkiem, o czym można się było przekonać chociażby w tym przepisie. Tym razem do tego zestawu dołączył świeży szpinak.


Składniki:
  • pełnoziarnisty makaron tagliatelle (300g)
  • 200g łososia wędzonego
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • opakowanie serka naturalnego typu "Bieluch"
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • garść kaparów
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy umyty szpinak (puści wodę, więc nie trzeba dodawać tłuszczu), dodajemy serek i śmietanę oraz trochę wody z ugotowanego makaronu. Łososia kroimy w paseczki, dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy kapary. 
Łączymy z ugotowanym makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz