czwartek, 20 marca 2014

Sałatka z czarnej fasoli i buraka

Sałatka wymyślona, by zaspokoić głód, zdrowo i rozsądnie (pod względem kalorii). Podstawą są  buraki, do tego garść brązowego ryżu i czarnej fasoli. Wszystko ugotowane al dente. Charakteru dodają siemię lniane i orzeszki ziemne. Między tym wszystkim swoją obecność zaznacza, bogata w witaminę C, zielona natka pietruszki. Całość łączy niewielka ilość sosu, składającego się z octu balsamicznego, soku z cytryny i oleju sezamowego.
Tym razem zrezygnowałam z dodatku sera i nawet mi go nie brakowało.






Składniki:
Proporcje można zmienić - ja starałam się, aby składników bogatych w tłuszcze (wszystkie zdrowe!) było jak najmniej.
  • 2 ugotowane* podłużne buraki
  • 1/2 szkl. ugotowanego brązowego ryżu
  • 1/2 szkl. ugotowanej czarnej fasoli
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • garstka natki pietruszki
  • łyżka octu balsamicznego, łyżka soku z cytryny, 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • świeżo mielony pieprz

Buraki kroimy w kostkę, dodajemy ryż, fasolę, siemię, orzeszki i posiekaną natkę. Całość doprawiamy pieprzem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i moim ulubionym olejem - sezamowym.

* umyte, nieobrane buraki gotujemy aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane; obieramy kiedy ostygną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz