Przygotowałam ciasto cytrynowe z dodatkiem cukrowego konfetti, które przełożyłam serkiem mascarpone z cukrem pudrem i skórką cytryny.Ładnie i pysznie.
Składniki (tortownica o śr.26 cm):
- 500g serka mascarpone
- cukier puder do smaku (0,5 - 1 szkl.)
- skórka z 1 cytryny
- 200g mąki
- 50g masła
- 250g cukru pudru
- 5 jaj
- świeży sok z 2 cytryn
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie kolorowej posypki (z nienaturalnymi barwnikami) i inne szaleństwa do ozdabiania
Przepis na samo ciasto cytrynowe na podstawie przepisu z książki Słodkie pieczone kasztany Aleksandry Seghi.
Serek mieszamy z cukrem pudrem i skórką cytryny. Cytrynę następnie wyciskamy.
Żółtka miksujemy z cukrem na jasną pianę, dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę, sok i na końcu proszek do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pianę z białek łączymy z ciastem przy pomocy łyżki bądź szpatułki delikatnie mieszając, dodajemy posypkę. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 min. w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie kroimy je na 3 blaty i przekładamy serkiem mascarpone, wierzch obficie obsypujemy kolorowymi ozdobami. (Ciasto przechowujemy w lodówce)
Taka posypka kojarzy mi się z czasami młodości, wówczas każde ciasto było nią przystrajane. :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń