wtorek, 11 marca 2014

kolorowe ciasto cytrynowe

Dodawanie wszędzie kolorowej posypki jest ostatnio bardzo popularne na blogach kulinarnych. A jako że ja uwielbiam jak jest kolorowo, także skorzystałam z tego pomysłu. Ale nie może być przerostu formy nad treścią! Nie lubię gdy ciasto jest ładne i niedobre... W końcu w Starożytności piękno utożsamiano z dobrem, więc niech tak zostanie, choćby w mojej kuchni.
Przygotowałam ciasto cytrynowe z dodatkiem cukrowego konfetti, które przełożyłam serkiem mascarpone z cukrem pudrem i skórką cytryny.Ładnie i pysznie.




Składniki (tortownica o śr.26 cm):

  • 500g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku (0,5 - 1 szkl.)
  • skórka z 1 cytryny
  • 200g mąki
  • 50g masła
  • 250g cukru pudru
  • 5 jaj
  • świeży sok z 2 cytryn
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie kolorowej posypki (z nienaturalnymi barwnikami) i inne szaleństwa do ozdabiania

Przepis na samo ciasto cytrynowe na podstawie przepisu z książki Słodkie pieczone kasztany Aleksandry Seghi.


Serek mieszamy z cukrem pudrem i skórką cytryny. Cytrynę następnie wyciskamy.

Żółtka miksujemy z cukrem na jasną pianę, dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę, sok i na końcu proszek do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pianę z białek łączymy z ciastem przy pomocy łyżki bądź szpatułki delikatnie mieszając, dodajemy posypkę. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 min. w 180 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie kroimy je na 3 blaty i przekładamy serkiem mascarpone, wierzch obficie obsypujemy kolorowymi ozdobami. (Ciasto przechowujemy w lodówce)


2 komentarze:

  1. Taka posypka kojarzy mi się z czasami młodości, wówczas każde ciasto było nią przystrajane. :)

    OdpowiedzUsuń