wtorek, 11 marca 2014

gnocchi z tuńczykiem na rukoli

Gnocchi to taka włoska wersja kopytek. Oczywiście jedne nie zastąpią drugich, ale sporo je łączy. Gnocchi można dostać w sklepach z zagraniczną żywnością,wielu delikatesach i super marketach (należy ich szukać w lodówkach). Zwróćcie uwagę by ich nie rozgotować, zazwyczaj wrzuca się je do gotującej wody na 2-4 min., więc przeczytajcie instrukcję, a przy okazji skład :)



Składniki na 2 porcje:
  • 300g gnocchi
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 2 garści rukoli
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • parmezan
Wstawiamy wodę na gnocchi, gotujemy je w między czasie, tak by były świeże i gorące.
Na oliwie na małym ogniu podsmażamy przepołowiony czosnek, gdy będzie rumiany (nie spalony!) wyjmujemy go i wrzucamy poszatkowaną cebulę żeby się zeszkliła. Następnie dodajemy tuńczyka, przyprawiamy. Naczynie zdejmujemy z ognia, dodajemy kapary, pietruszkę i więcej oliwy. Dodajemy ugotowane gnocchi.
Podajemy na rukoli i posypujemy parmezanem.

1 komentarz: