sobota, 19 listopada 2011

Brokuły w sosie

Nie wiem, jak nazwać to danie...jest to sos,w którym są brokuły, marchewka, ser...mogłaby się tam też znaleźć np. kukurydza. Należy go łączyć z małą ilością makaronu typu kokardki ( lub czymś mniejszym). Ja go jadłam z jakimś takim jaki był, bo pogoda, jaka jest każdy widzi, więc wycieczka do sklepu po odpowiednie kluseczki nie wchodziła w grę. Ale szczerze polecam coś takiego bardziej dośmietanowego...wstążki, kokardki (pasmanteria!). I w małych ilościach, bo brokuły są sycące.




Składniki:
  • duży brokuł
  • 2 średniomałe marchwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • duża śmietana 12%
  • ser żółty (pół przeciętnej kostki, dla dociekliwych mogę postarać się dookreślić wagę, choć najlepiej jest to robić wg własnego smaku)
  • masło + olej roślinny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę małych klusek
Brokuła myjemy i gotujemy przez 3 min. w osolonym wrzątku, kroimy na kawałki. Na maśle z olejem (oleju kapka - aby masło się nie przypaliło) podsmażamy całkiem drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubej tarce,a później ugotowanego brokuła. Całość zalewamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dorzucamy starty ser żółty. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do brokułów. A jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy trochę wody z gotujących się klusek. Danie na talerzu posypujemy startym serem.

2 komentarze:

  1. Świetnie, że coś skomentowałaś, bo ostatnio nieskutecznie szukałam Twojego bloga w sieci ;)

    OdpowiedzUsuń