sobota, 4 lutego 2012

Ciasto rafaello

Uwielbiam masy budyniowe i ta nie stanowi wyjątku. Do tego ten wszędobylski kokos! I uwielbiane przeze mnie migdały. Smaczna kompozycja, łatwa do wykonania i niewymagająca piekarnika - możne udawać tort w lekko spartańskich warunkach ;)
Inspirowałam się przepisem z Ciasta, ciastka i takie tam. Po raz kolejny przekonałam się, że ta książka to głównie ładne wydanie, niestety w przepisach wielu rzeczy trzeba się domyślać i "chachmęcić", żeby wyszło jak należy. Ale i tak bardzo ją lubię ;)



Składniki (blaszka 21x35):
  • 2 paczki wiórków kokosowych (200g)
  • paczka migdałów
  • 3 żółtka (z jajek ekologicznych)
  • 3 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 3 czubate (!) łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 cukry waniliowe
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2-3 paczki krakersów (klasycznych słonych, być może herbatniki lub biszkopciki też się nadają,ale istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto wyjdzie mdłe)
  • kostka masła
  • 3 szklanki mleka
Miksujemy żółtka, cukry, mąki i szklankę mleka. Gotujemy pozostałe mleko z jedną paczką wiórek kokosowych (100g). Mieszamy i uważamy żeby nie wykipiało. Następnie wlewamy do niego masę z żółtkami i mieszamy aż powstanie budyń (podgrzewając). Gdy masa ostygnie miksujemy ją z masłem i pozostałymi wiórkami.
Dno blaszki (wyściełanej folią spożywczą) wykładamy krakersami, smarujemy je 1/3 masy budyniowej, następnie znowu układamy ciastka, masę, ciastka, masę i posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy przez min.2-3h, aby krakersy zmiękły.

15 komentarzy:

  1. Rafaello jak to smacznie brzmi. Słodka pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos, ale takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)Moja strata, bo wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja...rozkosz dla podniebienia dzis mam rocznice ślubu i robie niespodzianke dla mężą!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. no tak, przez żołądek do serca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robie czesto Twoje rafaello i zawsze zadziwia gości dziekuje za przepis

      Usuń
    2. bardzo miło mi to czytać :)

      Usuń
    3. I dziś znow robie bo ostatnio wszystkim smakowało na dzień kobiet a jutro mam gości a nie ma jak Twoje Rafaello pyszne!!!

      Usuń
  5. Przedłużająca się niedyspozycja piekarnika zdecydowała: dziś zrobię Twoje rafaello :)
    Luiza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pysze... :) Wszystkim smakowało, ja zamiast migdałów których nie miałam na wierzch posypałam startą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam ogromną ochotę na rafaello i zrobiłam z Pani przepisu. Nie wiem od czego to zależy, ale nie chciało mi się w ogóle zmienić w budyń i musiałam dodać więcej mąki ziemniaczanej niż Pani napisał w przepisie, ale to już mniejsza. Ogólnie mam tylko jedno zastrzeżenie nie napisała Pani, na jakiej wielkości blaszkę są te składniki i trochę mi wyszło za mało masy do mojej blaszki ale zaradziłam temu sprytnie i ogólnie ciasto PYSZNE i bardzo łatwe do zrobienia :) polecam cała rodzina się zajadała nawet babcia, która już nie ma za bardzo czym gryźć, więc kolejny plus :)

    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, zaraz uzupełnię przepis.
      Co do budyniu - trudno mi powiedzieć, dlaczego nie stał się gęsty, może za krótko go Pani gotowała albo było za małe źródło ciepła - cieszę się, że się udało mimo to i że smakowało :)

      Pozdrawiam serdecznie
      Barbara

      Usuń