Inspirowałam się przepisem z Ciasta, ciastka i takie tam. Po raz kolejny przekonałam się, że ta książka to głównie ładne wydanie, niestety w przepisach wielu rzeczy trzeba się domyślać i "chachmęcić", żeby wyszło jak należy. Ale i tak bardzo ją lubię ;)
Składniki (blaszka 21x35):
- 2 paczki wiórków kokosowych (200g)
- paczka migdałów
- 3 żółtka (z jajek ekologicznych)
- 3 płaskie łyżki mąki tortowej
- 3 czubate (!) łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 cukry waniliowe
- 1,5 szklanki cukru
- 2-3 paczki krakersów (klasycznych słonych, być może herbatniki lub biszkopciki też się nadają,ale istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto wyjdzie mdłe)
- kostka masła
- 3 szklanki mleka
Miksujemy żółtka, cukry, mąki i szklankę mleka. Gotujemy pozostałe mleko z jedną paczką wiórek kokosowych (100g). Mieszamy i uważamy żeby nie wykipiało. Następnie wlewamy do niego masę z żółtkami i mieszamy aż powstanie budyń (podgrzewając). Gdy masa ostygnie miksujemy ją z masłem i pozostałymi wiórkami.
Dno blaszki (wyściełanej folią spożywczą) wykładamy krakersami, smarujemy je 1/3 masy budyniowej, następnie znowu układamy ciastka, masę, ciastka, masę i posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy przez min.2-3h, aby krakersy zmiękły.
Rafaello jak to smacznie brzmi. Słodka pychotka :)
OdpowiedzUsuńto ciasto które zawsze się sprawdza!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, ale takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)Moja strata, bo wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńdzękuję:) to musisz spróbować!
Usuńrewelacja...rozkosz dla podniebienia dzis mam rocznice ślubu i robie niespodzianke dla mężą!!!
OdpowiedzUsuńno tak, przez żołądek do serca ;)
OdpowiedzUsuńrobie czesto Twoje rafaello i zawsze zadziwia gości dziekuje za przepis
Usuńbardzo miło mi to czytać :)
UsuńI dziś znow robie bo ostatnio wszystkim smakowało na dzień kobiet a jutro mam gości a nie ma jak Twoje Rafaello pyszne!!!
Usuńmiód na moje serce :)
UsuńPrzedłużająca się niedyspozycja piekarnika zdecydowała: dziś zrobię Twoje rafaello :)
OdpowiedzUsuńLuiza:)
:D mam nadzieję, że będzie smakować
UsuńJest pysze... :) Wszystkim smakowało, ja zamiast migdałów których nie miałam na wierzch posypałam startą czekoladę :)
OdpowiedzUsuńMiałam ogromną ochotę na rafaello i zrobiłam z Pani przepisu. Nie wiem od czego to zależy, ale nie chciało mi się w ogóle zmienić w budyń i musiałam dodać więcej mąki ziemniaczanej niż Pani napisał w przepisie, ale to już mniejsza. Ogólnie mam tylko jedno zastrzeżenie nie napisała Pani, na jakiej wielkości blaszkę są te składniki i trochę mi wyszło za mało masy do mojej blaszki ale zaradziłam temu sprytnie i ogólnie ciasto PYSZNE i bardzo łatwe do zrobienia :) polecam cała rodzina się zajadała nawet babcia, która już nie ma za bardzo czym gryźć, więc kolejny plus :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agnieszka
Dziękuję za komentarz, zaraz uzupełnię przepis.
UsuńCo do budyniu - trudno mi powiedzieć, dlaczego nie stał się gęsty, może za krótko go Pani gotowała albo było za małe źródło ciepła - cieszę się, że się udało mimo to i że smakowało :)
Pozdrawiam serdecznie
Barbara