wtorek, 29 listopada 2011

użyj tego, co masz pod ręką

Nagle okazało się,że chcemy zjeść ciastka. Szybko. Więc zrobiłam ciastka moją ulubioną, MIKSEROWĄ techniką. Nie za słodkie, migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady. W sam raz do wieczornej herbaty.



Możecie wrzucić wszystkie składniki na oko albo zastosować się do tego:
  • 50g gorzkiej czekolady (z mleczną też będzie smacznie)
  • jajo wiejskie
  • 100g masła orzechowego
  • 100g masła
  • 1/3 szkl. cukru (ciastka nie są słodkie)
  • łyżeczka esencji migdałowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • 1/2 szkl. mąki żytniej
Ucieramy masło z cukrem i jajem, dodajemy ekstrakt i wszystkie suche składniki. Wyrabiamy ciasto mikserem. Dodajemy połamaną drobno czekoladę teraz lub wtykamy ją w już uformowane ciastka. Z masy formujemy ciastka w dowolnym kształcie i pieczemy 10-13min. w 180 stopniach - aż będą rumiane. Najszybciej jest po prostu uformować kulki w dłoni i rozpłaszczyć na blasze do pieczenia.




1 komentarz: