wtorek, 27 grudnia 2011

Makowiec

Łatwy, smaczny i szybki! Generalnie nie przepadam za makowcami, ale ten jest wyjątkowy, nie ma w nim żadnego ciasta (które w tym przypadku uważam za zbędne), same bakalie i czekolada - pycha! Robi się go naprawdę szybko i wydaje mi się, że wyjdzie każdemu! Przepis z Kwestii Smaku.




Składniki (tortownica 23-25cm):
  • 850-900g masy makowej
  • 130g mielonych migdałów
  • 6 wiejskich jaj w temp. pokojowej
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 150g czekolady mlecznej
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50g pokruszonych płatków migdałowych
  • można dodać jeszcze inne bakalie
Masę makową miksujemy z mielonymi migdałami. Wciąż miksując: dodajemy po kolei jajka, następnie bakalie, śmietankę i na końcu pokruszoną czekoladę. Po dodaniu każdego składnika czekamy aż się wmiesza i dopiero dokładamy kolejny.
Masę przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem). Pieczemy w 175-180 stopniach (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka, czyli po ok. 45 min. zaczynamy sprawdzać stan ciasta wbijając w nie patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie oblepiony masą oznacza to, że ciasto musi jeszcze się dopiec. Mój makowiec piekł się godzinę.

POLEWA

Składniki:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. kremówki
  • 1 łyżka kawy zbożowej
Gotujemy śmietankę, rozpuszczamy w niej kawę zbożową, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Masę studzimy i oblewamy nią ciasto.

Do ozdoby użyłam jeszcze czekoladową gwiazdkę i 50g kandyzowanej skórki pomarańczy.



3 komentarze:

  1. i bardzo podoba mi sie taki makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zazwyczaj jadłem te rolowane, ale w takiej postaci jest dużo smaczniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. miło mi to czytać :)
    ps: też tak uważam ;)

    OdpowiedzUsuń