sobota, 10 grudnia 2011

Szarlotka sypana

Najpierw dostałam od Zosi jabłka. Później dostałam od Zosi przepis na szarlotkę. Nie pozostało mi nic innego, jak wykorzystać nowe zdobycze!
To czego najbardziej nie lubię przy robieniu szarlotki, to zagniatanie ciasta. A tu - miła niespodzianka -  technika sypana. 
Szybko, łatwo i smacznie!






Składniki (tortownica o średnicy 20-25cm):
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła z lodówki
  • cukier wanilinowy (dwie łyżki)
  • ewentualnie migdały
  • jabłka na szarlotkę

Sprawa jest bardzo prosta: mieszamy w misce mąkę, cukier, kaszę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem (dno można wyłożyć papierem do pieczenia). Wsypujemy do niej 1/3 zawartości miski, na to ścieramy 1/3 kostki masła (najlepiej jest wsadzić masło i tarkę do zamrażarki),a następnie połowę jabłek, znowu sypkie, masło, jabłka, sypkie i masło. Na wierzch można wysypać jeszcze płatki migdałów.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 40 min - aż wierzch będzie rumiany.
Ciepła szarlotka oczywiście wyśmienicie smakuje w połączeniu z lodami waniliowymi.

* JABŁKA NA SZARLOTKĘ
8-10 jabłek kroimy na drobne cząstki, prażymy w garnku na łyżce masła z dodatkiem cynamonu, aż będą miękkie i rumiane. Można też dodać cukier lub cukier waniliowy. 

3 komentarze:

  1. Zawsze gdy ją widzę myślę sobie że "muszę ją zrobić"...i nadal nic. Potrzebna mobilizacja, na przykład w postaci sprezentowanych jabłek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka rzeczywiście były silnym bodźcem ;) a ciasto b. polecam, bo jest szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń