poniedziałek, 5 grudnia 2011

tarta ze szpinakiem

Uwielbiam tarty na cieście francuskim, bo dużo szybciej się je robi i są bardzo smaczne. Szpinak też uwielbiam. I gorgonzolę. Czosnek również.



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szpinak (liście)
  • czosnek (ok.3 dużych ząbków)
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 170-180g gorgonzoli
  • duże jajko (0 lub 1)
  • świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
Ciasto francuskie rozkładamy na formie do tarty, porządnie nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.10-15min, ciasto musi się zarumienić.
Na oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek, wrzucamy do niego szpinak, doprawiamy. W misce mieszamy jajko z serkiem wiejskim.
Na podgrzane ciasto nakładamy szpinak, posypujemy go gorgonzolą pokrojoną w kostkę, całość zalewamy serkiem wiejskim z jajkiem. Wyrównujemy powierzchnię nadzienia. Na wierzchu możemy położyć jeszcze kilka kostek sera pleśniowego.
Ciasto wkładamy do piekarnika i czekamy aż nadzienie się zetnie, a brzegi będą złociste. (ok. 20 min.)

Do nadzienia można dołożyć jeszcze np. suszone pomidory lub inne sery.

2 komentarze:

  1. Tarta jest przepyszna. Ja zrobiłam ją na kruchym cieście i dodałam podsmażonego kurczaka. Pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń