Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- szpinak (liście)
- czosnek (ok.3 dużych ząbków)
- opakowanie serka wiejskiego
- 170-180g gorgonzoli
- duże jajko (0 lub 1)
- świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Ciasto francuskie rozkładamy na formie do tarty, porządnie nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.10-15min, ciasto musi się zarumienić.
Na oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek, wrzucamy do niego szpinak, doprawiamy. W misce mieszamy jajko z serkiem wiejskim.
Na podgrzane ciasto nakładamy szpinak, posypujemy go gorgonzolą pokrojoną w kostkę, całość zalewamy serkiem wiejskim z jajkiem. Wyrównujemy powierzchnię nadzienia. Na wierzchu możemy położyć jeszcze kilka kostek sera pleśniowego.
Ciasto wkładamy do piekarnika i czekamy aż nadzienie się zetnie, a brzegi będą złociste. (ok. 20 min.)
Do nadzienia można dołożyć jeszcze np. suszone pomidory lub inne sery.
Na podgrzane ciasto nakładamy szpinak, posypujemy go gorgonzolą pokrojoną w kostkę, całość zalewamy serkiem wiejskim z jajkiem. Wyrównujemy powierzchnię nadzienia. Na wierzchu możemy położyć jeszcze kilka kostek sera pleśniowego.
Ciasto wkładamy do piekarnika i czekamy aż nadzienie się zetnie, a brzegi będą złociste. (ok. 20 min.)
Do nadzienia można dołożyć jeszcze np. suszone pomidory lub inne sery.
no i znow slinka leci!
OdpowiedzUsuńTarta jest przepyszna. Ja zrobiłam ją na kruchym cieście i dodałam podsmażonego kurczaka. Pychotka!!!
OdpowiedzUsuń