wtorek, 3 stycznia 2012

Czekoladowe muffinki z białą czekoladą

To są muffinki, które robię najczęściej. Klasyczne połączenie smaku kakao z białą czekoladą może uzupełnić niemal każdy krem - mój jest po prostu połączeniem serka mascarpone i cukru pudru z dodatkiem barwnika. Szybko, smacznie, efektownie.





Składniki:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki razowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • tabliczka białej czekolady - grubo posiekana
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
Działamy na dwie miski. W jednej - mieszamy składniki suche, do których dodajemy białą czekoladę. W drugiej - łączymy składniki mokre. Następnie krótko i intensywnie mieszamy je ze sobą, niespecjalnie przejmując się grudkami.
Ciastem napełniamy papitotki mniej więcej do 1/2 (jeżeli będziemy ozdabiać babeczki kremem) lub 3/4 wysokości. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 20 min. bez termoobiegu. 

Gdy muffinki ostygną można udekorować je kremem wyciskając go ze szprycy lub rękawa cukierniczego ( można zabarwić krem na dwa kolory i nałożyć trochę jednego, trochę drugiego - bez mieszania) albo zwyczajnie posmarować i ozdobić posypką.

KREM: serek mascarpone zmiksowany z cukrem pudrem.



3 komentarze: