Zrobiłam koperkowe gofry z cytrynowym serkiem, łososiem i kaparami. Zgodnie z planem wyszło super śniadanie :)
Składniki (na 14 standardowych gofrów):
- 4 jaja (białka i żółtka osobno)
- 100g rozpuszczonego masła
- 540 ml mleka
- 320g mąki (można pomieszać różne rodzaje)
- szczypta proszku do pieczenia (niekoniecznie)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki koperku
Mieszamy składniki suche, dodajemy żółtka, mleko i masło - dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Włączamy gofrownicę. Ubijamy białka na dość sztywno ( z odrobiną soli) i dodajemy je do ciasta, mieszamy delikatnie, by nie rozbić piany.
Nalewamy po ok.1 chochli ciasta na dwa gofry (gofrownicę można cienko posmarować masłem, ale jak jest dobra powierzchnia to nie przywierają) i pieczemy aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Oraz (na połowę gofrów):
- 100g łososia wędzonego
- 150g chudego sera białego
- jogurt naturalny gęsty - do rozrobienia twarożku - kilka łyżek
- mała szczypta soli (łosoś jest słony), świeżo mielony pieprz
- skórka z cytryny
- kapary
Robimy twarożek: biały ser mieszamy z jogurtem by uzyskać dość gęstą i jednolitą masę. Lekko solimy, pieprzymy i ścieramy 3/4 skórki cytryny.
Na gofrze kładziemy serek, na to łososia, trochę pieprzymy i ścieramy trochę skórki z cytryny, na wierzchu kładziemy kapary.
wytrawne gofry, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńto musiało doskonale smakować!
OdpowiedzUsuń