niedziela, 13 maja 2012

Hummus

Hummus to pasta bazująca na cieciorce i sezamie. Ostatnio bardzo popularna. Idealna na spotkania z przyjaciółmi, pikniki, kolacje i podwieczorki.
Hummus przybył do naszej kultury z bliskiego wschodu. Legenda głosi, że wymyślił go sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych (XI - XIII w.) Najbardziej popularny jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i kaukaskiej. Popularyzowany przez wegetarian, z Libanu dotarł do Polski. Podstawowy przepis można modyfikować i podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię go w połączeniu z ciepłą tortillą i sałatą z sosem miodowo-musztardowym* oraz orzechami włoskimi do pochrupywania.

(źródło + więcej info: ehummus.pl)


Składniki:
  • szklanka ciecierzycy (ugotowanej do miękkości lub z puszki)
  • 2-3 łyżki tahini 
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ewentualnie odrobina mielonego kminu rzymskiego (nie! kminku)
  • ciepłe placki tortilli do podania 
Jeżeli nie posiadacie tahini (pasty sezamowej) to należy lekko uprażyć sezam i zmiksować go blenderem z oliwą i olejem sezamowym. Następnie dodać cieciorkę, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku i oliwę,olej. Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Spróbować i ewentualnie doprawić sokiem z cytryny lub czosnkiem.

Hummus podajemy z podgrzaną w piekarniku lub na grillu tortillą (pitą, chlebem,...), sałatką (warzywami) i np. orzechami włoskimi. My ją jemy rękami odrywając kawałki placka i nabierając na niego pastę.





*Sałata z ulubionym sosem:

Sos: W rondelku na małym ogniu mieszamy w proporcjach 1:1:1 miód, musztardę i śmietanę (lub majonez, jogurt grecki) aż składniki się połączą. Mieszankę sałat polewamy powstałym sosem. 

1 komentarz: