Hummus przybył do naszej kultury z bliskiego wschodu. Legenda głosi, że wymyślił go sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych (XI - XIII w.) Najbardziej popularny jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i kaukaskiej. Popularyzowany przez wegetarian, z Libanu dotarł do Polski. Podstawowy przepis można modyfikować i podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię go w połączeniu z ciepłą tortillą i sałatą z sosem miodowo-musztardowym* oraz orzechami włoskimi do pochrupywania.
(źródło + więcej info: ehummus.pl)
Składniki:
- szklanka ciecierzycy (ugotowanej do miękkości lub z puszki)
- 2-3 łyżki tahini
- 1 łyżka oleju sezamowego
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- ewentualnie odrobina mielonego kminu rzymskiego (nie! kminku)
- ciepłe placki tortilli do podania
Jeżeli nie posiadacie tahini (pasty sezamowej) to należy lekko uprażyć sezam i zmiksować go blenderem z oliwą i olejem sezamowym. Następnie dodać cieciorkę, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku i oliwę,olej. Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Spróbować i ewentualnie doprawić sokiem z cytryny lub czosnkiem.
Hummus podajemy z podgrzaną w piekarniku lub na grillu tortillą (pitą, chlebem,...), sałatką (warzywami) i np. orzechami włoskimi. My ją jemy rękami odrywając kawałki placka i nabierając na niego pastę.
*Sałata z ulubionym sosem:
Sos: W rondelku na małym ogniu mieszamy w proporcjach 1:1:1 miód, musztardę i śmietanę (lub majonez, jogurt grecki) aż składniki się połączą. Mieszankę sałat polewamy powstałym sosem.
kooocham hummus miłością przeogromną:)
OdpowiedzUsuń