Składniki na dużą prostokątną blachę*:
- 150g mąki pszennej
- 50g zmielonych otrąb
- 20g zarodków pszenicy
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 120g cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 ml oleju roślinnego
- 3 jaja
- opakowanie cukru wanilinowego
- dowolne owoce (brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, maliny, truskawki, borówki, jagody, nektarynki, jabłka,...)
* ciasto jest najlepsze gdy jest płaskie, pokrojone w kwadraty ;)
Owoce pozbawiamy ewentualnych pestek itp, kroimy na mniejsze części i posypujemy mąką - dzięki temu nie opadną na dno.
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wciąż miksując dodajemy mąkę z otrębami, zarodkami i proszkiem do pieczenia, następnie dolewamy olej i jogurt. Jak tylko składniki się połączą przestajemy mieszać! Ciasto wlewamy do dużej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 190 stopniach z termoobiegiem (ciasto jest upieczone, kiedy wbijemy w ciasto drewniany patyczek szaszłykowy i nic się do niego nie przyklei).
KRUSZONKA
Gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem zrobionym z mieszaniny białka, cukru pudru i kropli cytryny. (Potrzebne będzie dużo cukru pudru!)
Cóż to za pyszności ;) Poproszę też kawałek ;)
OdpowiedzUsuńProszę sobie upiec ;) pocztą raczej nie dojdzie ;)
Usuń