czwartek, 16 sierpnia 2012

Zupa szpinakowo-migdałowa

Jak wspominałam na facebook'owym fanpage'u ostatnio wzbogaciłam się o kilka nowych książek kucharskich. Jedną z nich jest Kuchnia wegetariańska z serii "Szybko i smacznie" wydawnictwa Olesiejuk - bardziej broszurka niż pełnowymiarowa książka, ale posiada kilka interesujących przepisów, jak ten na zupę ze szpinakiem i migdałami. Wykonałam ją po swojemu na podstawie składników wymienionych w recepturze. Moje zmiany spowodowane były głównie tym, że nie przepadam za kremami, ale jeśli chcecie możecie wszystko zmiksować na gładką masę.



Składniki dla 4 osób:
  • 450g rozdrobnionego szpinaku (mrożonego)
  • 100g całych migdałów
  • ok. 550 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki śmietany do zupy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 55 g tartego parmezanu lub grana padano

Szpinak gotujemy w bulionie.
Migdały mielimy w blenderze na "grubą mąkę" - wtedy ich smak jest wyczuwalny. Dosypujemy je do gotującego się wywaru. Minimalizujemy ogień, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Każdą porcję zupy posypujemy parmezanem.

Nie gotujcie zupy zbyt długo, aby szpinak nie stracił koloru (5-10 min. od zagotowania).

1 komentarz: