poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta z łososiem wg Pascala

Przyznaję, że kampania reklamowa Lidla na mnie podziałała! Postanowiłam odwiedzić ich stronę internetową. Oprócz ciekawego przepisu na szybką tartę z łososiem, który zobaczyłam w telewizji, dowiedziałam się także, jak to jest, że kucharze przy szatkowaniu cebuli mają całe palce [zakładka triki] ;)
Reklama poza smacznymi składnikami zachęca także niską ceną i łatwością wykonania. I muszę przyznać, że to prawda. Danie nie jest pracochłonne i kosztowało mnie ok. 20 zł. Tartę oczywiście robiłam nie trzymając się ściśle przepisu, ale zmiany były bardzo niewielkie i dotyczyły jedynie techniki i proporcji.
W smaku bardzo dobra, choć nie przebije mojej ulubionej tarty kurkowej ;) , polecam na miłe wieczory i letnie obiady.






Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego light
  • 200g łososia
  • kulka mozarelli (185g)
  • 2 duże pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (340g)
  • pół pęczka drobnego szczypiorku, poszatkowanego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jaj
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • masło do posmarowania formy
Formę do tart smarujemy masłem i wykładamy ją schłodzonym ciastem francuskim (można je delikatnie rozciągnąć rękami). Spód gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min. (aż będzie lekko rumiana)

Śmietanę mieszamy z jajami i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczony spodzie układamy plastry łososia i mozarelli, posypujemy szczypiorkiem i pomidorami, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zalewamy śmietaną z jajkami.

Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (aż masa jajeczno-śmietanowa będzie ścięta).

Na wierzchu układamy liście bazylii.

Filmik pokazujący, jak robi to Pascal znajdziecie TU.

3 komentarze:

  1. Piekne zdjęcia i piękna tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta rewelacja, również zainspirowałam się kampanią Lidla i zrobiłam schab Okrasy, pycha:)

    OdpowiedzUsuń