Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (light)
- śliwki (lub inne owoce)
- 200 ml śmietany 22%
- 3 wiejskie jaja
- 70g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru (wtedy ciasto jest mało słodkie, łasuchom polecam podwoić lub potroić porcję)
- ew. kropla esencji waniliowej (nie zastępujcie jej zapachem)
- masło do posmarowania formy
Formę do tart smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Spód nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 min. - aż lekko się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy owoce oraz mieszamy w miseczce jaja, śmietanę, cukier, wiórki i ewentualnie esencję.
Na podpieczonym spodzie układamy śliwki miąższem do góry (aby nie puściły zbyt dużo soku) i zalewamy masą śmietanową. Wkładamy z powrotem do piekarnika (180 stopni) i pieczemy jeszcze ok. 25 min. (najlepiej z termoobiegiem) aż masa się zetnie. Jeśli ciasto francuskie zacznie za bardzo się złocić, zmniejszcie temperaturę do 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz