Właście tak samo robię risotto także z innymi grzybami leśnymi...więc nie tworzyłam już osobnego wpisu.
Składniki na 2,3 porcje:
- 250g ryżu do risotto
- 250g kurek lub innych grzybów leśnych
- 1/4 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1l gorącego bulionu grzybowego z 2 kostek (oczywiście można zrobić naturalny bulion z grzybów) (jeśli zabraknie należy dolać wrzątku)
- ok.50g parmezanu lub grana padano
- sok z połowy dużej cytryny
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- duża łyżka masła
- chlust oleju
- świeżo mielony pieprz
Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze części - ale nie za drobno! Podsmażamy je na maśle. / Grzyby leśne dokładnie czyścimy, podgotowujemy i smażymy na maśle.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju (w dużym garnku), wyciskamy do niej czosnek. Następnie wrzucamy ryż i mieszamy - każde ziarenko ryżu musi być pokryte tłuszczem. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, dodajemy grzyby (kurki są bardziej delikatne, więc można je dodać później aby się nie rozpadły). Wlewamy po chochli (lub kilku chochlach) wywar grzybowy. Po każdej z nich mieszamy ryż i czekamy aż ryż wchłonie bulion.
Ryż musi być al dente - miękki na zewnątrz i trochę twardy w środku. Po dolaniu ostatniej porcji bulionu wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy dużą ilością pieprzu i kilkoma szczyptami soli (bulion sam w sobie jest słony!). Kiedy ryż wchłonie bulion dodajemy starty ser i mieszamy.
Wersję z samymi kurkami podajemy na rukoli.
Wersję ogólnogrzybową posypujemy natką pietruszki.
Wersję z pieczarkami zobaczycie TU.
robię prawie tak samo ale dodaję jeszcze suszone pomidory ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
ooo, ja czasem dorzucam orzechy, następnym razem dodam pomidory, może być pysznie :)
UsuńDostałam dziś 2 kg kurek no i intensywnie myślę co z nich przyrządzić ;-)
OdpowiedzUsuńRisotto musi być pyszne.
z jednej strony też chciałabym dostać 2kg kurek, a z drugiej pewnie bym oszalała, gdybym miała je czyścić ;)
Usuń