niedziela, 16 września 2012

przepyszny tort z nutellą, truskawkami i maltiesersami

To jest wpis stworzony dla ludzi, którzy już jedli ten tort oraz dla tych, którzy mają dobrze pracującą wyobraźnię. Z racji tego, że wiele osób pyta o ten przepis postanowiłam go tu opublikować, mimo braku materiału dowodowego.
Historia jest taka, że stworzyłam tort na imprezę urodzinową przyjaciela, jako że było dużo osób to ciasto zniknęło w mgnieniu oka, zdjęcie jest byle jakie - telefonowe i trochę wstyd je wstawiać, bo w rzeczywistości wszystko bardzo ładnie wyglądało...dlatego wierzę w Waszą wyobraźnię.
Z resztą nie trzeba tego widzieć, wystarczy wyobrazić sobie połączenie najlepszych rzeczy: truskawek, czekolady, nutelli i malteesersów. Na pewno kiedyś powtórzę ten tort, bo jest idealny: pyszny, łatwy i ładny!



Składniki:
  • piękne truskawki
  • 500g serka mascarpone
  • średni słoik Nutelli
  • 2 duże opakowania Maltesersów
  • czekoladowy BISZKOPT (przepis poniżej)
BISZKOPT

Składniki (tortownica 25 cm):
  • 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka) 
  • 12 łyżek cukru 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek mąki tortowej 
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 75g startej gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki dobrego kakao 

Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczone). Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 min. do tzw. suchego patyczka (bez termoobiegu). Czekamy aż ostygnie i długim ostrym nożem lub żyłką dzielimy na 2 lub 3 części.
Mascarpone miksujemy z Nutellą.
Truskawki: najładniejsze przekrawamy na pół, zostawiając szypułki, a resztę drobno kroimy.
Spód biszkoptu smarujemy masą nutellową i obficie posypujemy truskawkami (jeśli macie 3 placki biszkoptu to powtórzcie tę czynność ze środkowym plackiem), przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym, smarujemy kremem wierzch i boki. Na górze układamy truskawki wokół brzegu, szypułkami na zewnątrz, do powstałego truskawkowego kręgu wsypujemy maltesersy. I chłodzimy w lodówce!

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, a połączenie tych składników gwarantuje ucztę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy nasączała pani czymś biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nasączałam, bo nie przepadam nasączonym biszkoptem. Jednak jeśli chciałaby Pani go czymś nasączyć, to polecam orzechówkę soplicy, w rozsądnych ilościach, aby nie rozmoczyć ciasta :)

      Usuń
  3. koniecznie muszę ten torcik zrobić
    na urodzinki córki

    OdpowiedzUsuń
  4. Średni słoik nutelli tzn ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400g (to jest rozmiar większy niż ta nutella w "szklance")

      Usuń
    2. słoik ma 350g - sprawdziłam ;)

      Usuń
  5. Czy można użyć innych owoców niż truskawki. Teraz brak czegokolwiek - czy mogą być pomarańcze (pasują do czekolady tylko czy nie będą zbyt soczyste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można (ale trzeba je obrać z białych błonek i odsączyć/osuszyć), choć najbardziej polecam użycie dżemu dobrej jakości i po prostu pominięcie owoców na wierzchu.

      Usuń
  6. jesli sobie kupie spod to torta to rowniez dobry tort z pani skladnikow wyjdzie mi dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że chodzi o zastąpienie pieczonego biszkoptu gotowym spodem (?).Jeśli tak, to tort oczywiście wyjdzie, jednak nie będzie tak dobry, jak domowe ciasto.

      Usuń
  7. Wyglada pysznie! Wlasnie jestem w trakcie pieczenia :) oraz pytanie, czy taki tort moze stac w lodowce dwa dni zabim zostanie podany?

    OdpowiedzUsuń