poniedziałek, 1 października 2012

kokosowe muffiny z ananasowym kwiatkiem

Klasyczne połączenie ananasa z kokosem w nieco zdrowszej wersji muffinki. Zamiast cukru jest miód, a do mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową i zmielone otręby. Babeczkę dekorujemy niedużą ilością bitej śmietany - jest lżejsza od maślanego kremu, ale przez 30% zawartość tłuszczu trochę niszczy "odchudzający" plan zastosowany w cieście.







Składniki [na 12 dużych babeczek]:

  • 1 jajo
  • 200g jogurtu naturalnego
  • "resztki ananasa" [patrz niżej: ananasowy kwiatek]
  • 50g oleju
  • 60g płynnego miodu
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • łyżka cukru z wanilią
  • 20g zmielonych otrębów
  • 50g wiórków kokosowych
  • dodatkowo: małe opakowanie śmietany 30%, wiórki kokosowe, ananas
Osobno mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych i chwilę (!) mieszamy aż składniki się połączą. Powstałą masą napełniamy do połowy wysokości papilotki lub foremki na muffiny i pieczemy 20min. w 180 stopniach, bez termoobiegu. 

Bita śmietana: bardzo zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Można użyć śmietan fixu, choć i bez niego osiągniemy dobry rezultat.

Kiedy muffinki będą zimne smarujemy je bitą śmietaną, posypujemy wiórkami i ozdabiamy ananasem.


Ananasowy kwiatek:

Obieramy świeżego ananasa, tj. odkrawamy pióropusz i spód oraz boki. Kroimy na dość cienkie plastry, z boku każdego plastra robimy małe, półokrągłe nacięcia (to z nich powstaną "resztki ananasa"). Plastry wkładamy do okrągłych foremek ze średnicą mniejszą niż ta ananasa i wstawiamy do piekarnika [180 stopni], czekamy aż będą lekko rumiane.


3 komentarze: