Składniki [na 12 dużych babeczek]:
- 1 jajo
- 200g jogurtu naturalnego
- "resztki ananasa" [patrz niżej: ananasowy kwiatek]
- 50g oleju
- 60g płynnego miodu
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- łyżka cukru z wanilią
- 20g zmielonych otrębów
- 50g wiórków kokosowych
- dodatkowo: małe opakowanie śmietany 30%, wiórki kokosowe, ananas
Osobno mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych i chwilę (!) mieszamy aż składniki się połączą. Powstałą masą napełniamy do połowy wysokości papilotki lub foremki na muffiny i pieczemy 20min. w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Bita śmietana: bardzo zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Można użyć śmietan fixu, choć i bez niego osiągniemy dobry rezultat.
Kiedy muffinki będą zimne smarujemy je bitą śmietaną, posypujemy wiórkami i ozdabiamy ananasem.
Ananasowy kwiatek:
Obieramy świeżego ananasa, tj. odkrawamy pióropusz i spód oraz boki. Kroimy na dość cienkie plastry, z boku każdego plastra robimy małe, półokrągłe nacięcia (to z nich powstaną "resztki ananasa"). Plastry wkładamy do okrągłych foremek ze średnicą mniejszą niż ta ananasa i wstawiamy do piekarnika [180 stopni], czekamy aż będą lekko rumiane.
pieknie Ci to wyszło :) pycha
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńsuper wyglądają :)))
OdpowiedzUsuń