piątek, 15 listopada 2013

Dlaczego warto jeść jaja? Grzanka z jajem w koszulce.

Tak naprawdę chciałam dziś zjeść tę kanapkę, ale okazało się, że sprzedano mi zepsutego łososia... Przez chwilę było niefajnie, ale musiałam coś szybko wymyślić, bo jajka już się gotowały (a trwa to tylko półtorej minuty) i wpadłam na pomysł chrzanowego serka, w końcu chrzan + jajo to sprawdzony duet.
Pamiętajcie, że najzdrowsza wersja jaja to właśnie ta w koszulce (i na miękko)!

Po latach "nagonki" na jaja, naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie jajek (bogatych w cholesterol) nie wpływa na podwyższenie jego poziomu, zwłaszcza, że większość osób produkuje więcej cholesterolu niż przyjmuje go z pokarmami. Pozytywy są takie, że jaja są "gęste żywieniowo", przyspieszają przemianę materii i na długo zaspokajają głód, są pomocne w odchudzaniu. Poza tym są bogate w witaminy A, E, D, K, B12, kwas foliowy, potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk, kwasy omega-3 i -6. Jak wspomniałam wyżej, najlepiej jest jeść wersję w koszulce lub na miękko, najgorzej smażone i w koglu-moglu, który ma ok. 450 kcal! A jajo średniej wielkości 85 kcal (147kcal - 100g)

źródło: Czy wiesz, co jesz? K.Bosacka, M.Kozłowska-Wojciechowska





Składniki na jedną kanapkę:

  • kromka pełnoziarnistego chleba (podgrzana w tosterze, piekarniku albo na suchej patelni)
  • łyżeczka białego serka np.Bielucha
  • pół łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • świeże jajo 0
  • ok. 1-2 łyżek octu winnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • trochę szczypiorku
Najlepiej jest robić wszystko na raz, żeby kanapka była na ciepło.
Szpinak obieramy z twardych łodyżek, myjemy i wrzucamy na patelnię - "ugotuje się" w wodzie zawartej w liściach. Potrwa to około 5 min.

Do rondelka wlewamy wodę do połowy, doprowadzamy ją do wrzenia i wlewamy ocet. Zmniejszamy gaz na najmniejszy, kręcimy wodą przy pomocy łyżki, kiedy powstanie wir delikatnie rozbijamy  jajko do wody i kręcimy nią, tak by białko otoczyło żółtko (które musi pozostać w całości). Jajo będzie gotowe po 90 sekundach (90 - 120 sek.), wyjmujemy je łyżką cedzakową, otrząsając nadmiar wody.
Serek mieszamy z chrzanem i smarujemy nim grzankę, na to kładziemy szpinak i jajo, które przecinamy ostrym nożem - solimy, pieprzymy i lekko posypujemy szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Pięknie, smacznie i zdrowo przyrządzona kanapka,
    a jajka w koszulkach urocze ! (uwielbiam)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jaja w koszulkach do tego szpinak i pełnoziarnisty chlebek, mmmm.... wszystko co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń