Pamiętajcie, że najzdrowsza wersja jaja to właśnie ta w koszulce (i na miękko)!
Po latach "nagonki" na jaja, naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie jajek (bogatych w cholesterol) nie wpływa na podwyższenie jego poziomu, zwłaszcza, że większość osób produkuje więcej cholesterolu niż przyjmuje go z pokarmami. Pozytywy są takie, że jaja są "gęste żywieniowo", przyspieszają przemianę materii i na długo zaspokajają głód, są pomocne w odchudzaniu. Poza tym są bogate w witaminy A, E, D, K, B12, kwas foliowy, potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk, kwasy omega-3 i -6. Jak wspomniałam wyżej, najlepiej jest jeść wersję w koszulce lub na miękko, najgorzej smażone i w koglu-moglu, który ma ok. 450 kcal! A jajo średniej wielkości 85 kcal (147kcal - 100g)
źródło: Czy wiesz, co jesz? K.Bosacka, M.Kozłowska-Wojciechowska
Składniki na jedną kanapkę:
- kromka pełnoziarnistego chleba (podgrzana w tosterze, piekarniku albo na suchej patelni)
- łyżeczka białego serka np.Bielucha
- pół łyżeczki chrzanu ze słoika
- 2 garści świeżego szpinaku
- świeże jajo 0
- ok. 1-2 łyżek octu winnego
- sól, świeżo mielony pieprz
- trochę szczypiorku
Najlepiej jest robić wszystko na raz, żeby kanapka była na ciepło.
Szpinak obieramy z twardych łodyżek, myjemy i wrzucamy na patelnię - "ugotuje się" w wodzie zawartej w liściach. Potrwa to około 5 min.
Do rondelka wlewamy wodę do połowy, doprowadzamy ją do wrzenia i wlewamy ocet. Zmniejszamy gaz na najmniejszy, kręcimy wodą przy pomocy łyżki, kiedy powstanie wir delikatnie rozbijamy jajko do wody i kręcimy nią, tak by białko otoczyło żółtko (które musi pozostać w całości). Jajo będzie gotowe po 90 sekundach (90 - 120 sek.), wyjmujemy je łyżką cedzakową, otrząsając nadmiar wody.
Serek mieszamy z chrzanem i smarujemy nim grzankę, na to kładziemy szpinak i jajo, które przecinamy ostrym nożem - solimy, pieprzymy i lekko posypujemy szczypiorkiem.
Pięknie, smacznie i zdrowo przyrządzona kanapka,
OdpowiedzUsuńa jajka w koszulkach urocze ! (uwielbiam)
Pozdrawiam !
Uwielbiam jaja w koszulkach do tego szpinak i pełnoziarnisty chlebek, mmmm.... wszystko co najlepsze :)
OdpowiedzUsuń