Dla mnie w tortach najważniejszy jest smak. Nie jestem w stanie zjeść przemoczonego biszkoptu przełożonego kremem z masła i cukru, zresztą mało kto to lubi... Nawet cudawianki z masy cukrowej mnie do tego nie przekonają .
Tort dla Babci i Dziadka, czyli czekoladowy biszkopt z 10 jaj przełożony kremem z nutelli i smażonymi gruszkami z dodatkiem michałków, orzechów włoskich i czekolady.
Składniki na biszkopt:
- 10 jaj (osobno żółtka i białka)
- szczypta soli
- 20 łyżek drobnego cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek kakao
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli rumowego aromatu do ciast
- (można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale bez niego też się udaje)
- gruszki (trudno mi podać ilość, należy pamiętać, że po usmażeniu zmniejszą swoją objętość oraz, że dwa razy muszą pokryć powierzchnię ciasta - lepiej mieć więcej niż mniej)
- troszkę wody do podlania gruszek
- kilka łyżek miodu - w zależności od tego jak bardzo lubimy słodki smak
- słoik Nutelli (ok.400g)
- Mascarpone (400-500g)
- orzechy włoskie - drobno posiekane
- kilka Michałków (trzymanych w lodówce)
- tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (trzymanej w lodówce)
Gruszki obieramy, kroimy i prażymy w garnku z miodem i z odrobiną wody na dnie (żeby się nie przypaliły) aż będą miękkie i puszczą sok. Studzimy.
13. gruszki, orzechy, starta czekolada, michałki,....
12. krem nutellowy
11. biszkopt
10. orzechy
9. gruszki
8. krem nutellowy
7. sos z gruszek
6. biszkopt
5. orzechy
4. gruszki
3. krem nutellowy
2. sos z gruszek
1. biszkopt
Uwielbiam takie torty, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTeż lubię tego typu wypieki. Zawsze cieszą zarówno oko, jak i podniebienie.
OdpowiedzUsuń