sobota, 2 listopada 2013

jesienny tort czekoladowo-gruszkowo-orzechowy.

Jako że jesień już się złoci, w kuchni panoszą się gruszki i orzechy. A czekolada jak to czekolada - zawsze i wszędzie.
Dla mnie w tortach najważniejszy jest smak. Nie jestem w stanie zjeść przemoczonego biszkoptu przełożonego kremem z masła i cukru, zresztą mało kto to lubi... Nawet cudawianki z masy cukrowej mnie do tego nie przekonają .
Tort dla Babci i Dziadka, czyli czekoladowy biszkopt z 10 jaj przełożony kremem z nutelli i smażonymi gruszkami z dodatkiem michałków, orzechów włoskich i czekolady.




Składniki na biszkopt:
  • 10 jaj (osobno żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 20 łyżek drobnego cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek kakao
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli rumowego aromatu do ciast
  • (można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale bez niego też się udaje)
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz z aromatem. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy łyżką (lub chwilę na najwolniejszych obrotach miksujemy). Przelewamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczone). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka (bez termoobiegu). Czekamy aż ostygnie i dzielimy na 3 części (polecam specjalną żyłkę...ale np. taka z ikei wbiła mi się kiedyś w brzuch, bo pękła...).

  • gruszki (trudno mi podać ilość, należy pamiętać, że po usmażeniu zmniejszą swoją objętość oraz, że dwa razy muszą pokryć powierzchnię ciasta - lepiej mieć więcej niż mniej)
  • troszkę wody do podlania gruszek
  • kilka łyżek miodu - w zależności od tego jak bardzo lubimy słodki smak
  • słoik Nutelli (ok.400g)
  • Mascarpone (400-500g)
  • orzechy włoskie - drobno posiekane
  • kilka Michałków (trzymanych w lodówce)
  • tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (trzymanej w lodówce)
Gruszki obieramy, kroimy i prażymy w garnku z miodem i z odrobiną wody na dnie (żeby się nie przypaliły) aż będą miękkie i puszczą sok. Studzimy.

Mascarpone miksujemy z Nutellą.


13. gruszki, orzechy, starta czekolada, michałki,....
12. krem nutellowy
11. biszkopt
10. orzechy
9. gruszki
8. krem nutellowy
7. sos z gruszek
6. biszkopt
5. orzechy
4. gruszki
3. krem nutellowy
2. sos z gruszek
1. biszkopt




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie torty, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię tego typu wypieki. Zawsze cieszą zarówno oko, jak i podniebienie.

    OdpowiedzUsuń