Składniki: [a) na 4 naleśniki wystarczy jedno jajo, ale jeśli chcecie zrobić ich więcej, dajcie więcej jajek b) składniki najlepiej dawać na oko - tak by masa miała konsystencję jogurtu do picia]:
- duże jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- szczypta soli
- mąka razowa
Mieszamy mokre składniki, dodajemy sól i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję jogurtu do picia. Następnie zostawiamy ciasto w spokoju na co najmniej 30 min., później jeszcze raz mieszamy i smażymy z obu stron, bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.
- kozi twarożek
- orzechy (ja dałam mielone laskowe i włoskie w kawałkach) - zarumienione na suchej patelni
- jedno centymetrowe plastry pomidora
- ser lazur
- świeżo mielony pieprz
Pomidory smażymy kilka chwil z każdej strony, można też zapiec je w piekarniku.
Naleśniki smarujemy serkiem kozim, posypujemy orzechami, układamy gorące pomidory, kruszymy na nie lazur i mielimy pieprz. Ja nie używałam soli do pomidorów, bo lazur jest słonym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz