Ja pozostałe białka najczęściej wykorzystuję na słodko (bezy, kokosanki), ale nie tym razem!
Tym razem białka ubiłam z odrobiną soli i mąką razową tworząc masę plackową, którą usmażyłam, oczywiście bez tłuszczu (potrzebna będzie patelnia z nieprzywierającą powłoką).
Placki posmarowałam białym serkiem z suszonymi pomidorami (ja wykorzystałam Bielucha, ale chyba "białkowiej" byłoby gdybym użyła chudego twarogu).
Supermoc białek jaj polega na tym, że mają mało kalorii, dużo protein i nie posiadają tłuszczu. Ale nie zapominajmy, że to żółtka są sercem jajka i zawierają 5 razy więcej witamin i 6 razy więcej protein, więc jeśli nie musimy ograniczać spożycia tłuszczu nie ma sensu ich odrzucać, a już na pewno wyrzucać.
Warto też wiedzieć, że białko jaja nazwane jest białkiem wzorcowym (tzn. że zawiera wszystkie aminokwasy w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu ludzkiego).
Wcześniej o jajkach napisałam TU.
Warto też wiedzieć, że białko jaja nazwane jest białkiem wzorcowym (tzn. że zawiera wszystkie aminokwasy w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu ludzkiego).
wartości odżywcze żółtka jaja kurzego /ź: tabele-kalorii.pl |
wartości odżywcze białka jaja kurzego /ź: tabele-kalorii.pl |
wartości odżywcze całego jaja kurzego /ź: tabele-kalorii.pl |
Wcześniej o jajkach napisałam TU.
Składniki (z 3 białek wyszło mi 5 placków):
- 3 białka jaja kurzego
- szczypta soli
- ok.3 łyżek mąki razowej (może być też np. gryczana)
- świeżo mielony pieprz
- biały serek naturalny
- rozmaryn
- kilka suszonych pomidorów (najlepiej nie z oleju)
- + sałata do pochrupania
Pomidory zalewamy wrzątkiem trochę wcześniej, żeby zmiękły. Odsączamy je i kroimy dość drobno, mieszamy z serkiem, doprawiamy rozmarynem, pieprzem i ewentualnie solą (kupne pomidory bez zalewy bywają bardzo słone).
Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Chmurki masy plackowej lekko spłaszczamy na dobrze rozgrzanej patelni i smażymy z dwóch stron. Smarujemy serkiem.
dobrze wiedzieć takie rzeczy:)
OdpowiedzUsuńNigdy mi nie zostają ani białka ani żółtka, zawsze wszystko wykorzystuję.
OdpowiedzUsuńAle placki pychota:)