Składniki (forma o średnicy 26 cm):
- 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
- 12 łyżek cukru
- 4 łyżek mąki tortowej
- 3 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżki dobrego kakao
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35 min. (bez termoobiegu). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok.30 cm (uwolni się powietrze, które mogłoby spowodować opadnięcie biszkoptu). Gdy ostygnie - długim ostrym nożem lub żyłką dzielimy na 3 części.
- dżem z tego przepisu (porcja z ok.1/2 kg gruszek) - najlepiej zrobić dzień wcześniej
- 100ml karmelu z puszki (dulce lache / ugotowane w puszce mleko skondensowane)
- 100ml ubitej śmietany kremówki (ubijamy zimną śmietanę)
- tabliczka gorzkiej czekolady (z lodówki)
- kilka orzechów włoskich
>Dżem jest rzadki, więc sosem czekoladowym nasączamy biszkopt i na nim układamy gruszki.
>Do karmelu dodajemy łyżkę bitej śmietany, mieszamy i dodajemy powstałą masę do reszty śmietany, delikatnie mieszamy.
>Do karmelu dodajemy łyżkę bitej śmietany, mieszamy i dodajemy powstałą masę do reszty śmietany, delikatnie mieszamy.
>Czekoladę drobno siekamy.
8.posiekana czekolada, orzechy
7.masa krówkowa
6.biszkopt
5.trochę masy krówkowej (ja zrobiłam 2 koła wyciśnięte ze szprycy)
4.dżem czekoladowy (dużo)
3.biszkopt
2.dżem czekoladowy (dużo)
1.biszkopt (do wierzch powinien być na spodzie / "do góry nogami")
Gruszka i czekolada to zadziwiająco dobre połączenie ;)
OdpowiedzUsuńGruszka + czekolada? Pycha ! :)
OdpowiedzUsuń