czwartek, 12 grudnia 2013

Mocno czekoladowy tort gruszkowy

Ostatnio opublikowałam przepis na tort czekoladowo-gruszkowy z orzechami, ale ten jest zupełnie inny. Bardziej dostojny, bardziej klasyczny, bardziej wytrawny...po prostu ma inny klimat. Idealny na tę porę roku.






Składniki (forma o średnicy 26 cm):
  • 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
  • 12 łyżek cukru
  • 4 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżki dobrego kakao

Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35 min. (bez termoobiegu). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok.30 cm (uwolni się powietrze, które mogłoby spowodować opadnięcie biszkoptu). Gdy ostygnie - długim ostrym nożem lub żyłką dzielimy na 3 części.


  • dżem z tego przepisu (porcja z ok.1/2 kg gruszek) - najlepiej zrobić dzień wcześniej
  • 100ml karmelu z puszki (dulce lache / ugotowane w puszce mleko skondensowane)
  • 100ml ubitej śmietany kremówki (ubijamy zimną śmietanę)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (z lodówki)
  • kilka orzechów włoskich
>Dżem jest rzadki, więc sosem czekoladowym nasączamy biszkopt i na nim układamy gruszki.
>Do karmelu dodajemy łyżkę bitej śmietany, mieszamy i dodajemy powstałą masę do reszty śmietany, delikatnie mieszamy.
>Czekoladę drobno siekamy.

8.posiekana czekolada, orzechy
7.masa krówkowa
6.biszkopt
5.trochę masy krówkowej (ja zrobiłam 2 koła wyciśnięte ze szprycy)
4.dżem czekoladowy (dużo)
3.biszkopt
2.dżem czekoladowy (dużo)
1.biszkopt (do wierzch powinien być na spodzie / "do góry nogami")


2 komentarze: