środa, 1 sierpnia 2012

Czekoladowy omlet z borówkami

Wakacje kojarzą mi się z jagodziankami na śniadanie. Im więcej jagód tym lepiej, zawsze wybieram te, z których aż wypływają owoce. Jak nie mam jagód zastępuję je równie pysznymi borówkami - choć amerykańskie, to jednak bardzo popularne w Polsce. Zjedzcie sobie latem czekoladowy omlet z waniliową śmietaną i borówkami.





Składniki na 1 omlet:
  • jajo
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka kakao
  • łyżka tartej czekolady
  • 75ml śmietany 30-36%
  • ok. 2 łyżeczek cukru z wanilią i kardamonem
  • garść borówek
  • listek mięty
Białko ubijamy (można ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodajemy cukier, następnie żółtko i mąkę z kakao. Nie miksujcie zbyt długo, bo piana opadnie, na końcu dodajcie czekoladę i lekko zamieszajcie masę.
Smażcie z obu stron na lekko posmarowanej masłem patelni.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier z wanilią i kardamonem (albo bez kardamonu - jak kto lubi). Możecie dodać też zwykły cukier, jeśli wolicie słodszą wersję.

Na omlet kładziemy śmietanę, obsypujemy borówkami i dekorujemy miętą.


2 komentarze:

  1. uwielbiam wszystkie składniki przepisu = robię!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń