poniedziałek, 15 października 2012

Brzoskwiniowe muffinki z kremem (zwanym smurfowym)

Krem o którym dość makabrycznie mówimy, że pochodzi ze zmielonego smurfa, oczywiście zawdzięcza swój kolor barwnikowi spożywczemu, więc jest bezpieczny dla wegetarian ;)






Składniki:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 3/4 szkl. białej mąki
  • 1 duże jajo
  • 1/4 słoika dżemu brzoskwiniowego
  • 1 brzoskwinia drobno pokrojona
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju


Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą. To samo robimy ze składnikami mokrymi (jajo, olej, mleko, dżem, brzoskwinia). Następnie suchą mieszankę wsypujemy do mokrej i krótko (!) mieszamy aż składniki się połączą. Następnie napełniamy ciastem papilotki do połowy wysokości i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut bez termoobiegu (babeczki powinny mieć złoty kolor).

Gdy babeczki ostygną ozdabiamy je kremem - można kupić szybkie do zrobienia kremy w proszku lub samemu zrobić krem z bitej śmietany. Obie masy dobrze się barwią.



KREM:
  • śmietana 30 - 36% 
  • cukier puder 

Śmietanę miksujemy, gdy zacznie "sztywnieć" dodajemy cukier puder - ilość wg smaku oraz odrobinę barwnika w żelu. (Ja zanurzam w barwniku końcówkę noża na głębokość ok. 1/2 cm i tyle wystarcza)

                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz