sobota, 20 października 2012

Łosoś w 6 minut bez dodatku tłuszczu


Szczerze mówiąc nie przypuszczałam, że przyrządzenie ryby zajmie mi tak mało czasu! Przyszła pora na kolejny obiad, zwany przeze mnie klasycznym czyli na talerzu musi znaleźć się "kotlet, ziemniaki i surówka". W roli kotleta wystąpił łosoś ugrillowany w piekarniku, zamiast ziemniaków podałam ryż jaśminowy, surówką była sałata z sosem winegret.
Łosoś jest smaczny sam w sobie, nie potrzebuje "przyprawy do ryb" ani chrupiącej panierki, jedyne czego nie może mu zabraknąć to świeży koperek i kilka kropli cytryny.







Składniki:

  • świeży łosoś
  • sól, pieprz ziołowy
  • cytryna
  • świeży koperek - drobno pokrojony
Dodatkowo:
  • ryż jaśminowy - ugotowany wg instrukcji na opakowaniu
  • ulubiona sałata

W piekarniku ustawiamy funkcję grill z górną grzałką i nagrzewamy go do 200-220 stopni.
Łososia myjemy, delikatnie solimy i pieprzymy po stronie bez skórki. Układamy skórką do góry na foli aluminiowej i wstawiamy na najwyższą półkę piekarnika. Pieczemy ok. 3 minut, obracamy rybę skórką w dół i pieczemy jeszcze ok. 3 min. (czas jest zależny od grubości mięsa).
Podajemy od razu z dużą ilością świeżego koperku i kawałkiem soczystej cytryny.
Ryba dobrze komponuje się z ryżem i sałatą.

1 komentarz:

  1. Przepis wydaje się byc prosty a potrawa przyjemna. Spróbuję dziś :)

    OdpowiedzUsuń