niedziela, 7 października 2012

Toscakaka - ciasto z migdałami

Zaczął się rok akademicki, więc częstotliwość postów może się zmniejszyć. Niestety. Ale jest weekend i jest ciasto :) W końcu!
Przepis na Toscakake wzięłam ze strony mojewypieki.com. Jak je zobaczyłam wiedziałam, że wcześniej czy później je upiekę, bo kocham migdały w połączeniu z karmelem! Wprowadziłam niewielkie zmiany, takie jak dodatek otrąb, trochę masła orzechowego i esencji migdałowej oraz kefir zamiast maślanki. Ciasto jest łatwe i dość szybkie do zrobienia.

toscakaka






Składniki na ciasto [tortownica o średnicy 26cm]:

  • 3 jaja
  • 130g mąki pszennej
  • 20g zmielonych otrąb
  • 150g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta drobnej soli morskiej
  • 75 ml kefiru
  • 55g masła
  • 20g masła orzechowego z orzeszkami
  • kilka kropel esencji migdałowej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sól, proszek do pieczenia, mąkę i otręby mieszamy razem. Masła rozpuszczamy.
Jaja ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy esencję migdałową. Następnie w kilku turach dodajemy na zmianę składniki suche i masło z kefirem. I krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Masę wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

W tym czasie robimy pralinę.

Składniki na pralinę:
  • 150g płatków migdała
  • 125g cukru brązowego muscovado jasnego
  • 125g masła
  • 1/2 - 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 drobnej soli morskiej
  • 50ml mleka
Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, mieszając. Mieszamy ok. 4 min. od momentu zagotowania aby masa lekko zgęstniała.

Gdy ciasto będzie upieczone [jeśli wbijemy do niego patyczek do szaszłyka i wyjmiemy suchy - ciasto jest gotowe] wyjmujemy je, zwiększamy temperaturę piekarnika do 210 stopni. Wierzch smarujemy równo praliną i wkładamy z powrotem do piekarnika na najwyższą półkę na 7 min. [5-10min.] aż migdały będą złote. Ciasto musi trochę ostygnąć aby pralina stwardniała.



4 komentarze: