sobota, 13 października 2012

Prosty tort czekoladowo-karmelowo-bananowy



Tort powstał z miłości do bananów, czekolady i karmelu. Dlatego wiedziałam, że będzie pysznie! Całość opiera się na delikatnym, czekoladowym biszkopcie. Nie ma skomplikowanych kremów, tylko bita śmietana i karmel.



Składniki:

  • 600 ml kremówki
  • ok. 2 łyżek cukru pudru
  • 5 dużych bananów
  • puszka karmelu (ugotowane mleko skondensowane, tzw. krówka)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • czekoladowy biszkopt - przepis poniżej

CZEKOLADOWY BISZKOPT

Składniki (tortownica 25 cm):
  • 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka) 
  • 12 łyżek drobnego cukru 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek mąki tortowej 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej/mlecznej czekolady
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczone). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka (bez termoobiegu). Czekamy aż ostygnie i długim ostrym nożem lub żyłką dzielimy na 3 części.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru (do smaku - pamiętajcie, że karmel jest bardzo słodki).
Banany kroimy w plastry.
Czekoladę ścieramy lub drobno kroimy.

WARSTWY TORTU:

9.czekolada
8.bita śmietana
7.biszkopt
6.banan
5.bita śmietana
4.biszkopt
3.banan
2.karmel
1.biszkopt

Resztą bitej śmietany smarujemy boki. 


13 komentarzy:

  1. Połaczenie smaków przepyszne. Bardzo fajny torcik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada + banany to idealne połączenie ! :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję :) zgadzam się z Wami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie proporcję zastosować na blachę prostokątną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że najlepiej będzie podwoić proporcje. A jeśli blacha jest bardzo duża to 1:2,5. Ja używałam tortownicy o średnicy 25cm.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też tak myślałam, ale wolałam się upewnić :) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na ten tort wydaje się prosty, zrobię go na urodziny Narzeczonego, mam nadzieję, że się uda, ponieważ to będzie mój pierwszy tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zacytuje "Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą" ale skąd? ile? w składnikach nic o tm nie ma moglabym sie dowiedziec ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest :) Są dwie listy składników, druga dotyczy biszkoptu.

      6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
      12 łyżek drobnego cukru
      pół łyżeczki proszku do pieczenia
      5 łyżek mąki tortowej
      5 łyżek mąki ziemniaczanej
      3 łyżki dobrego kakao

      Usuń
    2. ale tu jest do biszkoptu ze scieramy czekolade wiec ile tej czekolady bo w liscie skladnikow do biszkoptu nic nie ma

      Usuń
    3. a rzeczywiście, już dopisuję, dziękuję za uwagę :)

      Usuń