sobota, 13 października 2012

sałatka z kandyzowaną gruszką

Idealna sałatka na początek jesieni. Orzechy włoskie, gruszka, miód - mogą symbolizować złotą polską jesień! W połączeniu z serem pleśniowym i słodko-ostrym dressingiem dają świetny efekt.
Jeśli nie macie czasu lub chęci na karmelizowanie gruszek można dać tylko surowe.
Ja w dniu robienia zdjęcia nie miałam orzechów włoskich wiec dodałam zarumienione na patelni pestki słonecznika i orzechy laskowe.





Składniki na 1 porcję:
  • garść sałaty (może być gotowy miks)
  • 2-3 gruszki
  • 1 centymetrowy plaster sera lazura z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich (zarumienionych na suchej patelni) lub pestki słonecznika z orzechami laskowymi
  • 3 łyżki miodu (2 do smażenia gruszek, 1 do sosu)
  • 1 łyżka musztardy dijon (lub innej) 
  • 1 łyżka oliwy 
Z gruszek wyjmujemy gniazda nasienne. Połowę obieramy i kroimy wzdłuż [na 6-8 części każdą] - te kawałki smażymy w miodzie [2 łyżki] aż będą złote, wyjmujemy.
Drugą połowę kroimy w kostkę.
Do miodu, który nam został na patelni dodajemy musztardę, śmietanę i pozostały miód - łączymy je ze sobą na małym ogniu. Próbujemy - musztarda dijon jest bardziej ostra niż zwykła musztarda, trzeba wyważyć smak. Jeśli macie zwykłą musztardę odpowiednie będą proporcje 1:1:1.
Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem, układamy gruszki, posypujemy orzechami i serem, znów polewamy sosem.


4 komentarze:

  1. Wygląda przecudnie, na pewno pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety zdjęcie z telefonu nie oddaje kolorystyki i smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra, ale jak dla mnie trochę za słodka. Sos zrobiłem spokojniejszy 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki musztardy a gruszkę ze słoika.

    OdpowiedzUsuń