Jeśli nie macie czasu lub chęci na karmelizowanie gruszek można dać tylko surowe.
Ja w dniu robienia zdjęcia nie miałam orzechów włoskich wiec dodałam zarumienione na patelni pestki słonecznika i orzechy laskowe.
Ja w dniu robienia zdjęcia nie miałam orzechów włoskich wiec dodałam zarumienione na patelni pestki słonecznika i orzechy laskowe.
Składniki na 1 porcję:
- garść sałaty (może być gotowy miks)
- 2-3 gruszki
- 1 centymetrowy plaster sera lazura z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich (zarumienionych na suchej patelni) lub pestki słonecznika z orzechami laskowymi
- 3 łyżki miodu (2 do smażenia gruszek, 1 do sosu)
- 1 łyżka musztardy dijon (lub innej)
- 1 łyżka oliwy
Z gruszek wyjmujemy gniazda nasienne. Połowę obieramy i kroimy wzdłuż [na 6-8 części każdą] - te kawałki smażymy w miodzie [2 łyżki] aż będą złote, wyjmujemy.
Drugą połowę kroimy w kostkę.
Drugą połowę kroimy w kostkę.
Do miodu, który nam został na patelni dodajemy musztardę, śmietanę i pozostały miód - łączymy je ze sobą na małym ogniu. Próbujemy - musztarda dijon jest bardziej ostra niż zwykła musztarda, trzeba wyważyć smak. Jeśli macie zwykłą musztardę odpowiednie będą proporcje 1:1:1.
Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem, układamy gruszki, posypujemy orzechami i serem, znów polewamy sosem.
Smaczna:)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie, na pewno pyszna ;)
OdpowiedzUsuńniestety zdjęcie z telefonu nie oddaje kolorystyki i smaku ;)
OdpowiedzUsuńDobra, ale jak dla mnie trochę za słodka. Sos zrobiłem spokojniejszy 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki musztardy a gruszkę ze słoika.
OdpowiedzUsuń