Składniki:
- 1 szkl. (2 woreczki) jasnej kaszy gryczanej (+ ok. 2 szkl. wrzątku)
- garść orzechów włoskich
- garść ziaren słonecznika
- mniej niż garść orzechów laskowych
- ok. 3 łyżek oleju z orzechów włoskich
- sól, pieprz, oregano
- ok. 6 suszonych pomidorów w oleju
- rukola
Orzechy i ziarna prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.
Opłukaną kaszę smażymy na oliwie kilka minut - aby każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Dodajemy sporo oregano. Zalewamy wrzątkiem (w 2 lub 3 turach), solimy, pieprzymy i gotujemy na patelni (trochę jak risotto). Gdy kasza będzie al dente(!) dodajemy do niej ziarna i orzechy, a następnie pomidory, smażymy jeszcze chwilę aż cała woda wyparuje. Ważne jest aby nie rozgotować kaszy.
Danie podajemy na rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz