Oczywiście każdy może zrobić taką mieszankę po swojemu.
Składniki:
- 6 dużych, cienkich naleśników - do ciasta dodajcie trochę cukru z prawdziwą wanilią
- 1 słoik domowego musu jabłkowego lub jabłka uprażone jak na szarlotkę
- ok. 1 łyżki cynamonu
- ok. 1 łyżki miękkiego masła
- ok. łyżki modu
- mieszanka bakaliowa: po garści orzechów włoskich i laskowych, migdałów, szczypta wanilii i suszonej skórki pomarańczowej. W moździerzu ucieramy skórkę pomarańczy z wanilią i dodajemy orzechy - lekko miażdżymy.
Połowę każdego naleśnika smarujemy musem jabłkowym i posypujemy cynamonem, składamy na pół, i znów, połowę smarujemy musem, składamy. Powstałą ćwiartkę naleśnikową smarujemy cieniutką warstwą masła, polewamy modem, posypujemy bakaliami i zapiekamy chwilę (na prawie najwyższej półce) w piekarniku ustawionym na grill (200 st.).
oooo pyszności:)
OdpowiedzUsuń