W daniu nie ma nawet grama owocu pomarańczy za to koloru jest mnóstwo!
Składniki;
- 500g ryżu do risotto
- 500g wydrążonej i obranej dyni
- 2 marchewki
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 3 małe ząbki czosnku
- mała cebula
- masło
- olej rzepakowy
- 1l bulionu warzywnego
- 0,5l bulionu grzybowego (z kostki grzybowej)
- 100 g grana padano / parmezanu
- świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki), troszkę soli - kostki są słone
- sok z 1 cytryny
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dynię kroimy w grubą kostkę (ok. 2 cm), marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Przygotowujemy sobie gorący bulion (ja najpierw zrobiłam grzybowy, a gdy się skończył w tym samym dzbanku warzywny).
Podsmażamy cebulę na dużej patelni na oleju. Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek i po krótkim czasie (czosnek nie może się zarumienić) dodajemy suchy ryż. Mieszamy aby każde ziarenko było pokryte tłuszczem.
W dużym garnku na maśle z odrobiną oleju podsmażamy dynię oraz marchewkę. Dodajemy do nich mieszankę z ryżem, chwilę razem smażymy i zalewamy 1/4 bulionu. Dodajemy opłukaną soczewicę. Mieszamy na małym ogniu aż ryż wchłonie bulion i dolewamy kolejną małą część - tę czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente - może się okazać, że macie za mało lub za dużo bulionu. Jeśli będzie za mało użyjcie wrzątku, jeśli za dużo - po prostu zostanie.
Pod koniec doprawiamy risotto pieprzem, papryką, solą i sokiem z cytryny. Gdy ryż będzie już idealny dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
Podajemy z tartym serem grana padano lub parmezanem.
Zaciekawiło mnie to połączenie z bulionem grzybowym - jakoś dynia i grzyby nigdy dla mnie nie szły w parze :) Lubię smak dyni, ale trzeba bardzo uważać, żeby nie zabić jej własnego smaku - czosnek chyba działa na nią dość intensywnie, ale dobrze, że chociaż olej jest neutralny w smaku (a przynajmniej taki powinien być dobry olej rzepakowy)
OdpowiedzUsuń